Autor Política
29 juny 2015 a 14:00

ERC descarta d’entrada el govern a 9

13 Flares 13 Flares ×
Escoltar

Demana a CxC que explori abans un pla de mandat amb les forces que van donar suport a Escolà

Els quatre regidors d’ERC han presentat aquest matí el document ‘Esquerra aposta per la creació d’un govern amb majoria suficient com per impulsar un pla de mandat’

Els quatre regidors d’ERC han presentat aquest matí el document ‘Esquerra aposta per la creació d’un govern amb majoria suficient com per impulsar un pla de mandat’ // Foto: Judit Josa

El canvi al capdavant de l’Ajuntament de Cerdanyola s’ha produït gràcies a les quatre forces polítiques que el 13 de juny van donar suport a la investidura de Carles Escolà. Amb aquest argument, ERC ha respost avui la invitació a entrar al govern de Compromís per Cerdanyola (CxC), partit que ostenta l’alcaldia des del 13 de juny i que dijous passat, en la presentació del cartipàs d’un govern de cinc regidors, va convidar a ERC a sumar-se al govern.

Els republicans demanen a CxC que es reuneixi amb ERC, CiU i ICV-EUiA i explori abans un pacte conjunt per garantir la governabilitat de la ciutat. L’objectiu dels republicans passaria per configurar un govern a 14 (sumant a CxC les tres forces que van votar sí a la investidura), motiu pel que descarta d’entrada un govern a 9  (els 5 de CxC i els 4 d’ERC).

Hem de mirar fins on som capaços d’arribar. Excloure algú d’entrada per sectarisme és un error” ha dit avui el regidor i número 2 d’ERC, Daniel Mallén i ha recordat que “per governar , a la pràctica, calen 13 vots”.

ERC vol assegurar la màxima estabilitat, 14 regidors, que segons els republicans garantirien tant el pes polític del govern com la capacitat de tirar endavant les decisions, i reclama a CxC un “esforç de diàleg“ i que treballi per consensuar “un pla de mandat majoritari”.

Ni una cosa ni l’altra s’ha produït fins ara, segons els republicans que avui s’han mostrat dolguts amb CxC. Malgrat que públicament se’ls instes a entrar al govern no hi ha hagut a “porta tancada” cap contacte entre les dues formacions des de mitjans de juny, segons han explicat. “Ens deixa mal gust de boca” i la situació “xoca”, en paraules de Mallén.

Els acords d’un govern en minoria són paper mullat, perquè no té força per tirar-los endavant” ha recordat el regidor, segons el qual, els pitjors balanços de mandat s’han obtingut amb els darrers governs municipals, que han estat en minoria. D’altra banda, l’Ajuntament haurà de fer front a problemes greus durant el mandat, entre els que han citat la gestió del deute del Centre Direccional, i caldrà “fortalesa i estabilitat” tant per gestionar-los com per garantir bons serveis.

Són matemàtiques . Un govern a cinc no és gaire diferent que un de nou.” ha remarcat la portaveu del grup Helena Solà. “S’hauria d’haver començat a treballar ja per una majoria forta i sòlida”, ha afegit.

ERC s’ha brindat, sense data de finalització, a treballar conjuntament amb el govern qüestions urgents com la licitació de les escoles bressol municipal —que els republicans demanen prorrogar-la un any per estudiar la seva municipalització—, el crematori, el cas Guiera o els problemes al departament de Recursos Humans de l’Ajuntament.

Solà ha considerat que hi havia marge per recórrer i cercar punts d’acord entre les quatre forces, malgrat la discordança existent en el projecte del Centre Direccional entre CIU i ICV-EUiA i CxC i ERC. Solà també ha negat que el 27 S, data en que se celebraran les eleccions autonòmiques, tingues cap influència en el procés de configuració del govern cerdanyolenc.

Abans de configurar un govern “s’ha de molta feina prèvia, hem de parlar i molt del programa i d’un pla de mandat i és Compromís qui ha de liderar aquest procés”, ha indicat alhora que recordava que totes les forces “hauran de cedir i ser generoses”. La coincidència amb la major part de punts pot ser “fàcil” segons la republicana, sobretot si hi ha “voluntat política”.

Mallén ha citat com a exemple de capacitat d’arribar a acords el pacte d’investidura signat entre CxC i CiU, abans del ple del 13 de juny. ERC i ICV-EUIA van cedir el seu vot sense consecissions.

13 Flares Twitter 0 Facebook 13 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 13 Flares ×