Autor Economia
11 Juny 2015 a 09:00

La competitivitat en preus de la industria catalana millora en 0,4 punts interanuals el 4t trimestre del 2014

Índex de competitivitat en preus de la indústria. Per components. Catalunya

Índex de competitivitat en preus de la indústria. Per components. Catalunya // Gràfic del web de la Generalitat de Catalunya

Al quart trimestre del 2014, l’índex de competitivitat en preus de la indústria manufacturera catalana en relació amb els països industrialitzats – sobretot respecte als nous països industrialitzats asiàtics – presenta una evolució favorable en termes interanuals, amb una millora de 0,4 punts percentuals, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement.

Aquesta evolució favorable ha contrarestat la pèrdua de competitivitat del component dels preus industrials respecte del conjunt dels països industrialitzats. El conjunt nominal ha millorat 1,3 punts percentuals al quart trimestre de l’any 2014 en relació al mateix període de l’any anterior. El component dels preus industrials però, ha empitjorat en 0,9 punts percentuals.

En relació a les àrees geogràfiques, l’evolució interanual de l’indicador de competitivitat en preus mostra una evolució favorable respecte dels nous països industrialitzats d’Àsia – de 2,7 punts percentuals – i una lleugera millora en els països desenvolupats – de 0,2 punts. En els dos casos, l’evolució del tipus de canvi contraresta la pèrdua de competitivitat del component dels preus industrials. D’altra banda, l’índex de competitivitat empitjora per l’evolució del component preus als mercats europeus (0,5 punts) i als mercats de la zona euro (1,1 punts).

Switch to mobile version