Autor Economia
13 Juny 2015 a 15:00

La inflació espanyola augmenta al maig

Ha deixat la variació interanual de l’IPC en el -0,2%

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC // Imatge cedida per pimec

La inflació espanyola del mes de maig ha augmentat cinc dècimes respecte al mes anterior i ha deixat la variació interanual de l’IPC en el -0,2%, quatre dècimes per sobre de la d’abril. De la seva banda, l’IPCA (harmonitzat) també ha augmentat quatre dècimes, fins el -0,3%, i es situa sis dècimes per sota el del conjunt de la Unió Monetària (+0,3%). Per la seva incidència, destaquen els augments en termes interanuals dels preus de les begudes alcohòliques i tabac (1,6%), de l’ensenyament (1,3%), dels aliments i begudes no alcohòliques (1,3%) i de l’hoteleria i restauració (0,9%), i la disminució de les comunicacions (-1,9%), del transport (-2,2%), de l’habitatge (-2,4%) i del lleure i la cultura (-0,8%).

A més, la inflació subjacent ha augmentat dues dècimes en relació a l’abril i es situa en el 0,5% interanual. Pel que fa a l’evolució del nivell de preus a impostos constants, al maig s’ha situat en el -0,2% en termes interanuals, igual que l’índex general.

A Catalunya, els preus al consum s’han incrementat cinc dècimes en relació a l’abril, el que situa la variació interanual en el 0,1%, tres dècimes per sobre de la del conjunt d’Espanya. A Catalunya els preus han augmentat més en alimentació i begudes no alcohòliques i, s’han reduït menys en l’habitatge i en el lleure i cultura. Han augmentat menys en begudes alcohòliques i tabac.

Territorialment, Tarragona, amb un increment de tres dècimes dels preus en relació al mes anterior, s’ha situat amb una taxa interanual del -0,3%. Lleida, amb un augment de set dècimes en relació a l’abril, ha situat la seva taxa de interanual en el -0,2%. Girona, amb un augment de quatre dècimes en relació a l’abril, ha situat la seva taxa interanual en el -0,1%. Finalment, a Barcelona, els preus han augmentat cinc dècimes respecte a l’abril i han situat la seva variació interanual en el 0,3%, la més alta de tot l’Estat.

PIMEC ha valorat positivament el comportament dels preus al maig i ha destacat que, tal i com havia previst, continuen moderant la seva caiguda i s’allunya el risc de deflació estructural. Per als propers mesos, la previsió apunta a què l’IPC assolirà valors positius com a conseqüència del creixement econòmic, l’augment del consum, el comportament del preu del petroli, i de la liquiditat existent al sistema monetari.

Switch to mobile version