Autor Noticies
13 Juny 2015 a 11:30

Pianos al carrer: “Una manera fantàstica d’apropar la música”

El concurs Maria Canals instal·la per primer cop un dels pianos a Abat Oliba

Alumnes de primer del Col·legi Montserrat, durant la classe de piano a la plaça d'Abat Oliba

Alumnes de primer del Col·legi Montserrat, durant la classe de piano a la plaça d’Abat Oliba // Foto: Judit Josa

Una carpa solitària al centre de la plaça d’Abat Oliba, un piano de cua sota la carpa i un eixam de nens rodejant-lo. Aquesta imatge surrealista és la que van poder veure ahir els cerdanyolencs que caminaven pel centre durant el matí: alguns passaven de llarg, d’altres s’aturaven a escoltar, i entre les 12.45 i les 16.30 h hi va haver qui fins i tot es llançava a tocar una peça.

Seu, sóc a les teves mans”; convidava un missatge pintat en l’instrument. Era el primer cop que el Concurs Internacional de Música Maria Canals instal·lava un dels seus pianos de cua a Cerdanyola.

Quan s’acosta el certamen internacional, els organitzadors planten des de fa anys els pianos als carrer de Barcelona i després, durant l’any, els mouen per les diferents poblacions on actua uns dels intèrprets premiats.

I això és precisament el que va passar ahir a Cerdanyola: Marc Heredia, millor jove pianista espanyol en la 61 a edició de concurs, actuava dins del cicle de música Artpegi.

Com a prèvia del concert, els pianistes-dinamitzadors Jordi Vivancos i Cristina Rabell van animar a tothom que va voler a perdre la por a l’instrument.

Classe didàctica i participativa

És una manera fantàstica d’apropar la música als nens i al públic en general”, valorava la mestra de música del col·legi Montserrat, Belen Ramírez. Als seus alumnes de primer de primària se’ls veia entusiasmats, arrambats al piano, escoltant les demostracions de Vivancos, observant l’interior de l’instrument, bufant perquè el so fos més fort o ballant a ritme de jazz.

Una de les petites alumnes del Montserrat, que estudia música en les extraescolars, s’anima a interpretar una peça. La mateixa possibilitat tenen altres estudiants que mai abans havien vist un piano de cua o que ni tant sols estudien música fora de l’escola. “És una classe molt didàctica, i a més amb recital” valora la professora.

A la tutora del grup, Lola P., li sembla una “activitat absolutament necessària per fomentar el gust per la música”. A la plaça, Vivancos ha parlat als nens de la família d’instruments a la que pertany el piano, de les qualitats del so, dels compositors i dels gèneres musicals.

Divertiment al carrer

Els alumnes, guiats pel pianista, han pogut observar el moviment dels cordells i dels martells, perquè el piano té la tapa oberta mentre es toca. La classe es participativa al cent per cent, i fins i tot està oberta a que s’incorpori la gent que passa pel carrer. “És molt divertit”, diu la tutora.

Per l’activitat, de 9.30 a 20 h, hi van passar grups de primària de les escoles Serraparera i Montserrat, durant el matí, i diversos estudiants de l’Escola de Música Municipal Aulos, a la tarda.

Durant tot el dia s’hi van acostar passavolants, uns a escoltar només i d’altres que s’atrevien també a tocar, i fins i tot hi va haver qui es va desplaçar expressament des de Sant Cugat, on ja es coneix l’activitat de Piano al Carrer, per poder interpretar peces preparades, explica la pianista Cristina Rabell.

Aquesta me la posava el meu pare, de quin compositor és?”, li pregunta un noi. Durant una estona es queda sota la carpa, escoltant les bandes sonores que interpreta la pianista. Una família intenta sense èxit endevinar-ne els títols i la pianista toca fins que el nen li demana el piano per jugar amb el teclat i el so. “És una xulada!”, exclama una dona, que ho fotografia per penjar-ho al faceboock. Dissabte vinent hi haurà pianos al carrer a Terrassa i aquest estiu, el concurs Maria Canals exporta la idea a Sevilla i a Madrid.

Switch to mobile version