Autor Societat
23 Juny 2015 a 14:30

Protecció Civil activa l’Alerta del Pla INUNCAT per les tempestes previstes per aquesta tarda

Poden arribar a caure fins a 20 l/m2 en 30 minuts

Consells de Protecció Civil i del Servei Català de Trànsit

Consells de Protecció Civil i del Servei Català de Trànsit // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat DGPC acaba de posar en Alerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT, degut a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indiquen l’arribada de tempestes de manera generalitzada a partir d’aquesta tarda.

Segons informacions del SMC, el període de més afectació serà la tarda i vespre, entre les 14.00h i les 20.00h. A les comarques d’Osona, la Selva, la Garrotxa, Ripollès, Berguedà i Solsonès serà on les pluges poden ser més intenses, tot i que es preveu que aquestes afectin tot el territori català. Les pluges podrien arribar a superar el llindar d’intensitat de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts, i en les zones on es preveu  més afectació es podrien assolir els 40 litres per metre quadrat en el mateix temps.

A partir de les 20.00h es preveu que les pluges vagin minvant, i ja només es veurien afectades les comarques de la Catalunya Central, el Prelitoral nord i el Prepirineu, en concret la franja que va des de la Noguera fins la Selva.

Degut a la celebració de la Revetlla de Sant Joan aquest vespre, i a la mobilitat pròpia d’aquesta festivitat, des de Protecció Civil es recomana extremar les precaucions en la conducció, informar-se bé de les previsions meteorològiques abans de sortir a la carretera, consultar les possibles incidències viàries i conduir prudentment moderant la velocitat a les condicions de la via i augmentant la distància de seguretat.

A més, també es recomana molta precaució a la ciutadania per l’avís de precipitació intensa. Abans de l’inici de les pluges és recomanable revisar la teulada i mantenir nets de brutícia, terra i fulles els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. D’aquesta manera es poden evitar la majoria d’inundacions de baixos, soterranis i aparcaments. En soterranis i locals amb possibilitats d’inundació, cal preveure mesures de protecció i disposició d’eines per l’extracció d’aigua.

Un cop començades les pluges, Protecció Civil desaconsella romandre a prop de lleres, rius i guals; i en cas que les tempestes sorprenguin la ciutadania en aquestes zones, que s’eviti travessar rieres i torrents, i que es busqui ràpidament un punt elevat lluny d’aquests.

En zona urbana, tampoc es recomana travessar caminant punts d’acumulació d’aigua o zones inundades ja que la fondària pot ser superior a l’aparent. Cal evitar també la conducció pels carrers abnegats d’aigua, i és important recordar no aparcar en zones inundables, rieres o similars.

Per a més consells, es pot consultar el web de Protecció Civil i del Servei Català de Trànsit.

Switch to mobile version