Autor Societat
30 juny 2015 a 16:00

Reunió tècnica de seguiment del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT davant l’onada de calor

2 Flares 2 Flares ×
Escoltar
Reunió tècnica de seguiment del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT // Imatge cedida per Gencat

Reunió tècnica de seguiment del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT // Imatge cedida per Gencat

El conseller d’Interior, Jordi Jané, va presidir ahir a la tarda a la reunió del Comitè Tècnic del pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, que es troba en alerta per l’onada de calor, i del Pla INFOCAT que es troba en prealerta pel risc d’incendis, amb l’objectiu de fer seguiment de les actuacions preventives dutes a terme fins ara i avaluar si cal prendre’n de noves, atès que la situació de risc s’ha de mantenir almenys fins dimecres.

El conseller va destacar que estem activats com a Govern i posem tots els esforços en coordinar i desplegar els efectius de tots els cossos de seguretat i d’emergència, però també demanem la màxima col·laboració de la ciutadania per evitar situacions negligents i va insisitir en què “des del Govern serem molt exigents davant les actituds negligents i/o incíviques i va explicar que en els propers dies es posarà en contacte amb la fiscalia i les autoritats judicials “per anar junts i incidir en l’àmbit penal i aconseguir l’efecte dissuasori”.

Jané va explicar que “ens trobem davant d’unes circumstàncies meteorològiques molt adverses, en zones densament poblades i en situació de risc per la manca de pluges a la primavera” i va afegir que “Els últims dos anys les tendències pel que fa als incendis forestals no han estat tant negatives i l’experiència ens diu que després de dos anys seguits sense grans incendis, la situació de risc és encara més alta.

El conseller va manifestar que “ens fa patir que es produeixin incendis forestals en zones poblades i amb urbanitzacions envoltades de bosc per això cal conscienciar la gent que viu en entorns forestals  la necessitat de la prevenció” i va insistir queAmb el mateix nombre d’hectàrees cremades un incendi pot tenir una repercussió més negativa si hi ha cases i/o urbanitzacions”.

Uns dels altres risc afegits és la simultaneïtat d’incendis.

A la reunió tècnica de seguiment del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT també hi han assistit el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, el subdirector general de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, el subdirector general dels Agents Rurals, Pere Omedes, el subdirector del CAT112, Andreu Alfonso, el comissari en cap de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i tècnics i comandaments dels Bombers de la Generalitat, SEM, Agents Rurals, Servei Meteorològic de Catalunya, Agència de Salut Pública de Catalunya Bombers de Barcelona, Diputació de Barcelona, ADF, Agència Catalana de la Joventut, Creu Roja, ADIF, RENFE; Ferrocarrils de la Generalitat i Endesa.

A la reunió es va acordar mantenir la fase d’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor atès que les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que l’episodi de temperatures extremes arreu del territori es pot allargar almenys fins demà. També es manté en prealerta avui el pla INFOCAT per elevat risc d’incendis sobretot a les comarques de Barcelona i Girona.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté el nivell 2 del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

De cara a avui i dimecres, les previsions segueixen mantenint una possible superació de temperatura màxima extrema de forma més generalitzada a tot el territori català, excepte en algunes comarques del litoral central.

Recomanacions

És molt important extremar les precaucions a la platja i no banyar-se si us trobeu malament o esteu cansats. És preferible sempre refrescar-se a la dutxa.  

A més, eviteu estar-vos massa estona al so i protegiu-vos utilitzant para-sols, gorres, samarretes, ulleres de sol, etc.

Vigileu que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment.

Cal evitar, a més, qualsevol actuació negligent que augmenti el risc d’incendis com llençar petards a prop del bosc, llençar escombraries al bosc, mai llençar burilles o llumins encara que semblin apagats ni caminant ni per la finestra del cotxe. Tampoc es poden llençar coets a menys de 500 m del bosc ni fer volar fanalets amb flama que puguin elevar-se i dirigir-se cap a zones arbrades.

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×