Autor Cultura
30 juny 2015 a 09:00

Uns 221.000 infants i joves participaran aquest estiu activitats de lleure

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Existeixen unes 4.300 activitats arreu de Catalunya

Colònies // Imatge del web d'Acellec

Colònies // Imatge del web d’Acellec

Uns 221.000 infants i joves participaran aquest estiu en alguna de les 4.300 activitats de lleure programades arreu de Catalunya per entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions. Segons les previsions de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, aquestes xifres són molt similars a les de l’any passat, quan es van registrar 4.316 activitats amb una participació final de 194.497 nois i noies acompanyats per 26.855 dirigents i monitors.

Les primeres activitats de lleure d’aquest estiu han començat a Catalunya aquesta setmana. El gruix dels joves i infants catalans ja estan inscrits a les activitats, tot i que encara hi ha algunes propostes amb places disponibles. Toni Reig, director general de Joventut, ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “contribueixen al creixement integral de la persona i a la transmissió de valors, com ara la solidaritat i el compromís, mitjançant la convivència i la relació amb l’entorn”.

De les 4.300 activitats que s’organitzaran fins el 30 de setembre, la distribució en funció de la tipologia es divideix en cinc apartats:

1. Casals de vacances (54%): només ocupen unes hores al dia i tenen lloc habitualment en el mateix entorn on viuen els infants i adolescents. Cada participant dorm a casa seva, llevat que hi hagi programada una sortida que duri més d’un dia. L’horari habitual és de matí i/o de tarda. S’hi fan activitats diverses: tallers, bany, jocs, excursions, visites, etc. Estan pensats per a nois i noies d’entre 5 i 12 anys.

2. Colònies (22%): es fan en una casa de colònies o en una altra instal·lació autoritzada, ja preparada i habilitada per a aquesta funció. Aquestes cases disposen d’espais diversificats per fer-hi activitats. Les més habituals són els jocs, les excursions, les sortides, les descobertes, les vetllades i els tallers. Majoritàriament, hi participen nois i noies d’entre 5 i 16 anys. També poden ser temàtiques, i llavors prenen el nom d’estades: durant uns dies es fa una activitat concreta (idiomes, esport, fotografia, informàtica, música, etc.) en un indret que convida a l’aprenentatge. L’allotjament normalment és en un alberg o en una casa de colònies. Les estades s’organitzen, especialment, per a joves d’entre 8 i 18 anys.

3. Acampades (16%): es fan en contacte directe amb la natura. L’allotjament és en tendes de campanya. S’hi fan jocs, excursions, sortides, descobertes i vetllades, la major part de les quals relacionades amb l’entorn natural. Estan pensades per a nois i noies d’entre 8 i 18 anys.

4. Rutes (6%): són recorreguts que es fan seguint un itinerari d’interès, de manera que cada dia es pot dormir en un lloc diferent. L’experiència s’aprofita per visitar zones del recorregut, contemplar els paisatges i compartir experiències amb els i les membres del grup. Es poden fer a peu, amb bicicleta, en carro, a cavall o amb altres mitjans de transport. Les rutes estan obertes a joves d’entre 12 i 20 anys.

 5. Camps de treball (2%): fets per un grup de joves durant el temps de vacances amb un interès comú de servei a la comunitat. S’hi duu a terme un treball desinteressat en un projecte de dimensió social ajudant a persones, protegint la natura, restaurant edificacions d’interès, etc. L’allotjament pot ser en un casa, en tendes de campanya o en instal·lacions habilitades expressament, properes al lloc on es fa el servei. Els camps de treball estan oberts a joves d’entre 15 i 29 anys.

El Departament de Benestar Social i Família organitza aquest estiu 82 camps de treball amb 997 places (930 en 41 camps a Catalunya i 67 places més per a 41 camps a la resta de l’Estat). Diferents associacions d’educació en el lleure són les encarregades de gestionar i fer les activitats. Algunes de les places encara estan disponibles. Els joves d’entre 15 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció a través d’aquest web.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×