Autor Cultura
7 Juliol 2015 a 09:00

Aquest estiu hi haurà un 66% més d’activitats a Catalunya

Hi ha més oferta de museus, monuments i jaciments

Activitats d'estiu // Imatge del web Gencat.cat

Activitats d’estiu // Imatge del web Gencat.cat

Aquest estiu, els museus, monuments i jaciments de Catalunya han programat un 66% més d’activitats que el 2014, un centenar aproximadament, amb l’objectiu d’enriquir i diversificar l’oferta cultural del país. Aquest ventall d’activitats culturals que compten amb la coorganització, participació i col·laboració de les institucions i entitats de tot el territori vol donar més visibilitat al patrimoni, socialitzar-lo, aproximar-lo a la ciutadana i dinamitzar-ne el seu entorn.

En la presentació de les activitats d’estiu que ha programat el Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultura, Ferran Mascarell, conseller de Cultura, va destacar que “es busca una major proximitat amb els ciutadans i ciutadanes i amb l’entorn local i que aquests agents de l’entorn puguin col·laborar en les iniciatives. Hem d’entendre que el patrimoni no és una nosa, sinó un actiu dinamitzador cultural”. Mascarell també va recordar que “l’Agència havia assumit el compromís d’increment del nombre de visitants en un 8%, i a 30 de juny ja teníem un 5% més. Per tant, és fàcil suposar que aquell objectiu serà superat”.

Joan Pluma, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, va ressaltar que “ens movem des d’iniciatives consolidades fins a d’altres de més noves en què museus, monuments i jaciments mostrin alguna cosa més que la pròpia activitat museística o de l’equipament”. Per la seva banda, Xavier Arola, gerent de l’Agència, va comentar que paral·lelament a aquesta tasca de dinamització i socialització del patrimoni, també s’està treballant en crear experiències turístiques completes al voltant de les activitats. Per exemple, oferint estades de cap de setmana que combinen l’assistència a concerts amb allotjament. Arola va afirmar que “la fórmula és igual a patrimoni més cultura més turisme”.

Entre gener i juny, l’Agència ha consolidat un increment del 5% dels visitants dels museus, monuments i jaciments que gestiona. Amb la programació cultural d’aquest estiu es pretén mantenir aquesta tendència de creixement de públics i assolir els objectius anuals marcats en un 8%. La programació d’estiu es centra en 3 grans àmbits: la música, el diàleg entre el patrimoni i les arts i les activitats familiars.

Entre les múltiples propostes programades destaquen els ja consolidats Festival de Música de Sant Pere de Rodes que enguany arriba a la seva 15a edició amb piano i música de cambra a càrrec d’artistes nacionals i internacionals d’altíssim nivell i reconeixement, i la 23a Schubertíada a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran que concentra en deu dies les millors interpretacions de les creacions del mestre Schubert i del lied.

Altres apostes musicals de l’estiu són els Concerts al Fòrum Romà d’Empúries, que amplia l’oferta, i la tercera edició del Mirarock al Castell de Miravet que continua apostant per grups procedents de les Terres de l’Ebre i que enguany porta com a grup convidat els populars Catarres. Sota el títol “Música als Monuments” s’han programat diverses sessions de música de cambra, gospel i jazz en els monuments de les comarques de Tarragona i Lleida. Especial menció al programa musical “La Pedra Parla” del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, amb direcció artística del contratenor Jordi Domènech. En la programació musical dels museus destaquen el cicle de concerts de Jazz al Terrat del Museu d’Història de Catalunya i les nits d’estiu al jardí del Museu d’Art de Girona.

Sempre amb l’objectiu de promoure el diàleg entre el patrimoni monumental i les arts, enguany s’incorpora per primera vegada el Festival Eufònic d’Arts Visuals i Sonores de les Terres de l’Ebre al Castell de Miravet, el Museu d’Arqueologia de Catalunya que entra a formar part del circuit del Festival GREC de Barcelona i la celebració del Mercat de Santa Teca al Castell d’Escornalbou en el què confluirà la cultura, la gastronomia i la viticultura.

L’altre plat fort de la programació d’estiu són les activitats adreçades al públic familiar. En l’àmbit de la recreació històrica repeteix temporada el gran espectacle de circ romà “Emporiae. El camí a Romà”, i es dóna veu, per primera vegada, al rei Jaume I amb un espectacle teatral al Reial Monestir de Santes Creus. També allà les famílies podran gaudir de dues noves propostes: el taller de percussió i ritmes corporals “Monestir Sonor” i el concert per a infants de 0 a 6 anys, “Barreja Barbuda”, en el que a través d’instruments de joguina, es revisitaran cançons de joc, de bressol, danses, romanços i canterelles tradicionals catalanes recollides per Joan Amades.

Més enllà dels espais monumentals, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica ofereix la possibilitat de fer una immersió a patrimoni arqueològic que es conserva sota el mar a través de rutes per la costa catalana a bord del Thetis, l’emblemàtic vaixell de treball dels arqueòlegs subaquàtics, així com fer immersions per visitar les excavacions que s’estiguin portant a terme aquest estiu.

Switch to mobile version