Autor Política
31 juliol 2015 a 11:30

Cerdanyola aprova ser membre de ple dret de l’AMI

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Els opositors retreuen als sobiranistes els 4.900 euros anuals de la quota

Lectura del manifest de Societat Civil Catalana en el plenillo, ahir

Lectura del manifest de Societat Civil Catalana en el plenillo, ahir // Foto: Judit Josa

Sobre el paper Cerdanyola formava part de l’Associació de Municipis per la independència (AMI) des d’abans de la constitució de l’entitat. Tanmateix el govern de Carmona no va donar compliment al sí del ple del 27 d’octubre de 2011 i el nou govern de Compromís (CxC) va tornar a sotmetre ahir el punt a votació.

El procés català va marcar el primer ple municipal ordinari del mandat, en què a més de l’adhesió formal a l’AMI també es va aprovar la col·locació de dues estelades en entrades de Cerdanyola.

La divisió entre unionistes i sobiranistes es va escenificar en el plenillo, on Societat Civil Catalana va llegir el seu manifest i algú entre el públic va qualificar les banderes independentistes de “drap” en un dels moments de més alt voltatge de la guerra dels símbols. ERC va demanar “respecte” “als demòcrates de la sala”.

Temps més tard, Ciutadan’s i PP van defensar per la seva part respecte al símbols de la constitució del 78 i van retreure a CxC que hagués retirat el retrat del Rei de la sala de plens, sense consultar-ho.

Les forces sobiranistes van revalidar ahir la majoria al plenari que va decidir adherir-se formalment a l’AMI i donar compliment als seus estatuts per 14 vots a favor i 11 en contra.

El resultat va ser celebrat des de les files de CxC, ERC, CiU i ICV-EUiA; PSC va advertir contra la fractura social i la pèrdua de sobirania mentre que PP i C’s retreien al govern la quota de 4.900 euros anuals que haurà d’abonar Cerdanyola. PP, com havia fet Societat Civil Catalana, va anunciar que interposaria un recurs contra la decisió del ple.

Ciutadan’s, que havia coincidit amb el PSC en reclamar una consulta popular per decidir-ho, va posar en dubte la legitimitat democràtica de la decisió. “Només un 20% de la població va votar sí-sí en la consulta del 9 N” va recordar la portaveu de Ciutadan’s Maria Vallé. Des del govern se li va replicar que les quatre forces sobiranistes portaven el punt en el seu programa electoral de forma explicita.

Altres punts destacats del plenari va ser l’aprovació per unanimitat de la moció sobre antenes de telefonia mòbil, la prorroga d’un any en l’adjudicació de les escoles Bressol —la mesura permetrà un debat en profunditat del model d’escola pública i corregir discriminacions salarials—, o la consulta que ha convocat l’EMD de Bellaterra l’11 de setembre sobre la independència de Cerdanyola.

En el punt de les antenes el regidor de mediambient i territori, Ivan González va anunciar que Cerdanyola cerca aliances amb altres municipis per tombar la llei de Telecomunicacions.

CxC i PSC discrepen sobre la salut econòmica de l’Ajuntament

Malgrat aprovar-se un pla econòmic financer, els números que va presentar el regidor Maurici Jaumeandreu del mandat passat compleixen la majoria dels ratis econòmics. L’endeutament és del 44’25 % molt per sota del 110% legal i l’ajuntament té un romanent de tresoreria de més de 9 M d’euros.

El compliment en matèria econòmica va servir al regidor socialista Paco Ortíz per reivindicar la tasca de l’anterior govern i va recordar que Cerdanyola havia hagut d’encadenar plans de sanejament des del 2002. Amb tot, CxC i PSC van discrepar sobre la salut econòmica de l’Ajuntament. “Tenir un deute de 23’5 M i un endeutament del 44’25 % no és per estar satisfets ni un escenari desitjable” va tirar-li en cara Jaumeandreu.

En el darrer ple abans del descans estival, que va allargar-se fins prop de les 2 de la matinada i havia començat amb 30’ de retard, cosa que va reprovar el govern el PSC, el ple va aprovar una moció del PP perquè l’Ajuntament es personi en el cas Altis i una proposta de Ciutadan’s, després de ser modificada, per constituir una taula de treball per la transparència i contra la corrupció.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×