Autor Societat
28 Juliol 2015 a 09:00

El mòbil és el dispositiu més usat pels joves per escoltar música

Les dades pertanyen al Departament de Cultura

Telèfon mòbil // Imatge d'arxiu

Telèfon mòbil // Imatge d’arxiu

El telèfon mòbil és el dispositiu més usat pels joves per escoltar música. El 63,3% dels nascuts als anys 90 escolten música a través d’aquest aparell, segons dades proporcionades per les dues onades de l’Enquesta de participació cultural 2013 i 2014, realitzada pel Departament de Cultura.

No obstant, el dispositiu més habitual en les diferents franges d’edat per escoltar música és la ràdio. Més de la meitat dels catalans declaren fer-ho a través d’aquest aparell. Els dos dispositius que el segueixen quant a freqüència d’ús són l’ordinador (26,6 %) i el telèfon mòbil (18,9 %), que han desplaçat el tradicional equip de música (17,2 %) o, fins i tot, els reproductors d’MP3 o MP4 (10,1 %).

La inclusió de la dimensió generacional permet identificar alguns comportaments diferenciats. Escoltar música a través d’un aparell de ràdio convencional és un hàbit propi de persones nascudes al voltant dels anys cinquanta (69,2%) i seixanta (69,8%). En canvi, escoltar música a través de l’ordinador és un hàbit molt més estès entre els nascuts en la dècada dels vuitanta (51%) qui, a més, són els que més han incorporat dispositius com els reproductors d’MP3 o MP4 (18,5%) o, fins i tot, les tauletes (4,5 %).

Pel què fa a l’assistència a concerts, un 33,8 % de la població catalana declara haver assistit a algun concert al llarg de l’any 2014. La freqüència mitjana d’assistència a música en viu se situa al voltant dels 3-4 concerts l’any, bona part dels quals són gratuïts (44,9 %). L’any 2014, però, un 18,7 % de la població declarava haver vist concerts per Internet, via Youtube, Vimeo o plataformes de reproducció en temps real (streaming). El perfil de les persones que miren concerts per Internet se situa a l’entorn de la generació dels vuitanta (28,0 %) i, sobretot, dels noranta (38,4 %).

Els hàbits i les pràctiques musicals de les cinc generacions nascudes entre 1950 i 1990 es recullen en el nou número de DeCultura. El treball analitza les dades proporcionades a les dues onades de l’Enquesta de participació cultural 2013 i 2014.

Switch to mobile version