Autor Noticies
9 Juliol 2015 a 11:48

Els balls de la Índia i de Geòrgia sedueixen a Les Fontetes i a Sant Ramon

Una exposició de miniatures completa la ruta de cultura popular

Ball de la Índia, ahir a Les Fontetes

Ball de la Índia, ahir a Les Fontetes // Foto; Judit Josa

Entre els veïns de Cerdanyola hi ha autèntics experts en dansa tradicional. 32 edicions de la Mostra de Dansa Popular han deixat llavor i ahir, en les ballades als barris dels grups Nrutyeshwar, de la Índia, i Ansambli Ansambli Marula, de Geòrgia, s’escoltava a més d’un espectador comparant el que observaven enguany amb les formes de ballar de grups que han actuat en edicions anteriors de la mostra de dansa.

Com els russos (sic), no n’hi ha cap d’igual! Jo ja m’ho esperava” li deia una dona a la seva acompanyant, sense deixar-se sorprendre del tot pels salts acrobàtics dels ballarins de Geòrgia, que ahir, com en el debut, van agradar i molt amb una exhibició a la plaça de Jaume Grau i Altayó, en ple cor del barri de Sant Ramon. Entre el públic, cerdanyolencs de totes les edats: moltes famílies, la majoria amb canalla i jubilats.

Seguida va ser també l’actuació de la Índia, davant del mercat de Les Fontetes. Els ballarins, vestits amb la roba tradicional dels seus països, creuant a peu el recorregut que separa l’escola La Sínia de Les Fontetes o de la plaça Jaume Grau Altayó, una mitja hora abans d’iniciar-se la ballada, van crear l’efecte Hamelin i uns quants passavolants van unir-se a la ballada com a espectadors.

Entre les danses hindús que més va cridar l’atenció al públic va destacar un ball ritual inspirat en la pesca. Un dels moments més espectaculars el van protagonitzar dues ballarines “caminant” sobre una mena de plat, sense que els seus peus toquessin el terra. Casualment, Geòrgia va oferir en la inauguració un ball femení, en què les dansaires, amb gestos hieràtics, semblen flotar sobre terra i que entre el públic va ser batejat espontàniament com el ball de les princeses.

Ball de Geòrgia,ahir, a la plaça de Jaume Grau i Altayói

Ball de Geòrgia, ahir, a la plaça de Jaume Grau i Altayó// Foto: Noèlia Díez

Molt més que dansa

La Índia acompanya els seus moviments amb percussions i timbals, i les veus de dos cantants; a la formació musical de Geòrgia destaca l’acordió. Les formacions musicals dels grups Nrutyeshwar i Ansambli Ansambli Marula cobraran protagonisme divendres al patí del Museu d’Art de Cerdanyola on a les 22 h ofereixen un recital junt amb els músics de l’Esbart de Sant Marçal (xelo i violí, entre altres instruments) i la Coral de Collserola.

Abans, aquesta tarda, compartiran les seves tradicions en Avui balla el poble (20 h, plaça d’Abat Oliba), un dels actes més participatius, i la Mostra Gastronòmica, on cada grup prepara plats típics de la seva regió perquè el degustin els cerdanyolencs. El plat costa 2 euros.

La ruta per la cultura popular es completa en aquesta edició amb una exposició de miniatures a l’entrada i al vestíbul de l’Ateneu. Fins diumenge es poden contemplar les construccions del pessebrista Joan Llarguès o la recreació en fusta d’antigues eines de camp de José Clavero. També s’hi exposen artesanies de Francisco Angulo, Lluís Sánchez, José Cabrero i José Carlos Cortés.

Crida l’atenció per la seva originalitat un conjunt insòlit d’animals, vaixells o edificis fets amb botelles de plàstic de productes farmacèutics i per la seva impecable factura, una col·lecció de sabates en miniatura. L’exposició “d’objectes que han estat creats per passar l’estona però el resultat dels quals val la pena de veure”, explica Clavero, és una de les novetats incloses en la 32a edició de la mostra de Dansa.

Switch to mobile version