Autor Noticies
3 juliol 2015 a 11:30

Homenatge a Joan Manuel Serrat, el cantautor enamorat de la vida

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

L’Espai Vi acull l’acte organitzat per L’Aranya

Presentació ahir del llibre homenatge a Joan Manuel Serrat a l'Espai Vi

Presentació ahir del llibre homenatge a Joan Manuel Serrat a l’Espai Vi // Foto: Judit Josa

Si Joan Manuel Serrat s’anomenés John Smith o tal vegada fos d’origen francès avui seria doctor Honoris Causa en múltiples universitats, gaudirà de reconeixement acadèmic i potser tindria un premi Nobel. La hipòtesi la van defensar ahir l’escriptor Jordi Vicente i l’il·lustrador Carlos Cubeiro, autors del llibre Serratología, Joan Manuel Serrat en 50 canciones comentadas e il·lustrades (ed. Comanegra).

Però Serrat, per sort, és barceloní i el reconeixement acadèmic el supleix el “carinyo” de la gent. “Té el millor reconeixement al que pot aspirar un artista” va dir ahir Cubeiro, qui va confessar que il·lustrant 50 de les cançons de Serrat havia redescobert de nou el cantautor que escoltava quan adolescent. Que tothom estima Serrat se n’ha adonat en les entrevistes i presentacions que els dos autors del llibre estan fent els darrers tres mesos arreu.

Al costat del Serrat poeta, del seu valor com escriptor, coexisteix el Serrat popular, la figura pública que tothom coneix” va dir Cubeiro. El que va passar ahir, en la presentació del llibre Serratología, a l’Espai Vi, ho testificava.

En aquest espai del casc antic no hi cabia ni una agulla, i els assistents van acabar cantant a cor Mediterráneo i Paraules d’amor, durant la segona part de l’acte. El grup de música, dues guitarres, percussió i saxo que lidera el professor de l’escola Aulos, José Antonio Guillem, va interpretar cinc temes un cop finalitzada la presentació.

El patí d’Espai de vi, amb el seu toc decadent dels darreres de les cases antigues de la plaça de Sant Ramon, acompanyava la redescoberta malgrat que Serrat “no s’acaba amb les cançons emblemàtiques dels anys 70”. Segons Cubeiro, la discografia dels 80, 90, que personalment ha descobert amb el llibre, “dóna molt joc a l’il·lustrador”, perquè Serrat és “polièdric”.

Així, al costat de les cançons d’amor, del Serrat dolç hi ha un altre Serrat àcid, amb humor i ironia i “que dóna canya”. Les dues característiques conviuen a voltes en un mateix tema, cosa que l’il·lustrador va considerar ahir “excepcional”. En el llibre, qui esperi trobar il·lustracions obvies se sentirà defraudat : en cada cançó de Serrat s’hi pot entrar per moltes portes, i l’il·lustrador, que sent preferència pel Serrat àcid, n’escull una i dibuixa el que li suggereix.

L’escriptor Jordi Vicente coincidia amb Cubeiro en la dificultat de condensar en un llibre 50 anys de Serrat, perquè Serratología vol ser un homenatge a tots els anys en escena d’un autor que va definir com a “coherent”.

El mateix que deia als 20 anys ho diu després”, explica Vicente, segons el qual Serrat s’avançava a l’època amb cançons que poden tractar des de problemes socials a polítics, l’amor a totes les edats i que al llarg de la seva trajectòria “ha posat al dia”. Serrat és en paraules de Vicente un “enamorat de la vida”. El llibre publicat per Comanegra i que es va presentar ahir en un acte organitzat per la Llibreria L’Aranya i Vespres literaris, pot satisfer tan als seguidors de Serrat com al qui no coneguin l’autor. Al capdavall, la trajectòria de Serrat es presenta a través del comentari de 50 cançons.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×