Autor Cultura
30 juliol 2015 a 17:00

Llibreria ‘slow food’ a Cerdanyola

18 Flares 18 Flares ×
Escoltar

Un historiador obre al centre ciutat la primera llibreria de vell

Un client mira els llibres exposats al local del carrer de Torres i Bages, de llibres de vell

Un client mira els llibres exposats al local del carrer de Torres i Bages, de llibres de vell // Foto: Judit Josa

Parlava José Luís Espejo, autor del llibre Temas de historia oculta, nuestro pasado robado (Editorial Base, 2015) de l’origen de la civilització quan va entrar a la seva llibreria un home ja entrat en anys, amb barret blanc i ulleres fosques. L’home va xafardejar per les estanteries que cobreixen les quatre parets de la nova llibreria, la primera de Cerdanyola de llibres de segona mà. Després va acostar-se a l’historiador i li va preguntar si li interessaria adquirir tota una col·lecció.

Admet Espejo que, des de fa just dos mesos, quan va obrir la botiga del carrer Torres i Bages, núm, 4, La Llibreria, això és pa de cada dia. «És constant, en una setmana han arribat a passar-se 12 persones a oferir llibres», explica el propietari.

En aquest nou espai folrat de llibres, Espejo té temps i l’home desconegut una història per explicar: durant 28 anys va ser feliç despatxant llibres en una d’aquelles botigues de tota la vida, a Sàrria, Barcelona.

La visita li permet reviure records, a l’antic dependent, com quan Gabriel Garcia Márquez va dedicar-li una de les seves obres. D’aquest exemplar signat no se’n vol despendre. Xerren, un tema porta l’altre. L’home compra Sabores del Perú, un llibre de cuina de l’aparador, i s’acomiaden no sense que Espejo prometi anar a casa seva per veure la col·lecció que li ha ofert.

Col·lecció inversemblant

Entre el 70% i el 80% del fons de La Llibreria són obres de no ficció, la resta novel·les, que segons el llibreter, és el que té menys sortida. Es ven de tot: hi ha betsellers, sí, però també llibres de cuina, de manualitats, de cinema, de ciències socials d’esotèrics, … Molt assaig, dels temes més inversemblants.

Els darrers dies ha sortit un llibre sobre la Guerra a l’antiga Roma, un altre de la cultura asteca, i encara uns altres sobre Isabel La Catòlica i les mentides fonamentals de l’església, diu el propietari mentre consulta el quadern de vendes. “Tenim més de 200 biografies” sosté i explica que aspira reunir a la botiga un estoc mínim de 6.000 títols.

Ara va pels 5.000, organitzats a la botiga en seccions i no per ordre alfabètic. Tots els títols es poden consultar en el catàleg on-line que ofereix a més la possibilitat de comprar per internet els 100 productes més destacats, entre aquests tres de les obres de l’historiador i propietari: Los mensajes ocultos de Leonardo da Vinci, El viaje secreto de Leonardo da Vinci i el darrer, Temas de historia oculta.

Gran part del fons ha estat comprat per internet, una altra procedeix de donacions de lectors seus o bé de col·legues universitaris. També n’hi ha dels seus viatges, nascut a Barcelona, Espejo ha viscut a Sant Boi, a Hospitalet, a Anglaterra, a Terrassa, als Estats Units i, des del 2009 a Cerdanyola.

D’Anglaterra va tornar ja amb un munt de llibres d’història comparada difícils de trobar per aquests vorals. El que l’interessa oferir, diu, és “una col·lecció de qualitat”, i continua explicant, “de matèries que no es troben en altres llocs o difícils de localitzar a Barcelona, perquè o no s’hi han editat o bé han estat descatalogats”.

A la web de la llibreria s’indica com arribar al local del carrer de Torres i Bages des de fóra de Cerdanyola; la major part dels seus clients, almenys aquests dos primers mesos, han d’agafar el tren. La botiga convida a passar-hi una estona.

Un altra anècdota: durant l’entrevista pel seu darrer llibre, Espejo, reflexionava ara sobre la responsabilitat social dels intel·lectuals. Maldeia el molt mal que han fet al seu parer les teories d’economistes com Milton Friedman (1916-1935), quan, per sorpresa de l’entrevistadora, de les estanteries n’extreu un llibre de Rose i Milton Friedman. “Però sí els estava criticant?”, li pregunta. Ell respon: “S’ha de conèixer tot, a David Ricardo (1772-1823), a John Stuart Mill (1806-1873 ) o a Karl Marx (1818-1883), per tenir una idea global del món”. A La Llibreria cal anar-hi amb temps i amb les orelles i la ment obertes. Slow food.

18 Flares Twitter 3 Facebook 15 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 18 Flares ×