Autor Economia
28 juliol 2015 a 16:00

PIMEC rebutja el projecte de Reial Decret Llei sobre l’autoconsum

3 Flares 3 Flares ×
Escoltar

La patronal defensa que l’autoconsum energètic comporta nombrosos beneficis

 Autoconsum // Imatge del web Pixabay


Autoconsum // Imatge del web Pixabay

PIMEC mostra el seu rebuig davant la presentació del projecte de Reial Decret Llei pel qual s’estableix la regulació de les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica i de producció amb autoconsum perquè creu que l’esmentat projecte comporta una penalització a l’autoconsum.

Aquest fet indica l’Observatori de la PIMEC en el seu últim informe, Per què PIMEC rebutja el projecte de Reial Decret Llei sobre l’autoconsum, en el que es detallen les barreres administratives, tècniques i econòmiques que incorpora el RD i que van en contra de l’autoconsum.

Aquest projecte obliga a tots els autoconsumidors a demanar permís per a les seves instal·lacions a la companyia distribuïdora independentment que ja estiguessin en funcionament o siguin noves, i de si aboquen o no energia a la xarxa, estableix limitacions molt restrictives a l’ús de bateries malgrat els beneficis que comporta. També presenta llacunes importants ja que no té en compte totes les tecnologies i potències existents, la qual cosa provoca que algunes instal·lacions actualment en funcionament passin a ser il·legals.

A més, penalitza econòmicament l’autoconsum afegint peatges o càrrecs per la potència instal·lada i l’energia autoconsumida, que s’afegeixen al que ja paguen els consumidors en concepte de potència contractada i energia consumida de la xarxa. A més, es fixen uns càrrecs fins i tot superiors que els actuals i, també, no estableix un sistema de balanç net, que incentivaria l’eficiència, sinó que es potencien els excessos de producció mitjançant la retribució dels excedents en el cas d’alta tensió, i s’impedeix la compensació dels excedents bolcats en el cas de baixa tensió.

PIMEC ha rebutja aquesta proposta i suggereix que per impulsar-lo calen algunes consideracions. Per una banda, eximir les instal·lacions que no bolcaran energia a la xarxa de l’obligatorietat de demanar permís d’instal·lació, ja que aquestes instal·lacions no poden suposar un perill per a la seguretat i qualitat del subministrament, com sosté el Reial Decret. Per altre, eliminar qualsevol impediment a l’acumulació d’electricitat, independentment de la tecnologia i de la potència instal·lades. Entenem que s’ha de permetre l’ús de sistemes d’emmagatzematge i que han de retirar-se els càrrecs addicionals que es proposen a les instal·lacions amb acumulació d’energia.

A més, eliminar qualsevol peatge, càrrec o suport per potència instal·lada i energia autogenerada, atès que l’autoconsumidor ja contribueix al manteniment del sistema amb el terme de potència contractada i l’energia consumida de la xarxa. També establir un sistema de balanç net que tingui en compte els kWh consumits del sistema i els kWh cedits al sistema, amb l’objectiu que es produeixi energia per cobrir les necessitats energètiques pròpies, no per vendre-la al sistema.

També la regulació de l’autoconsum hauria de permetre aquest format de consum a partir de tot tipus de tecnologia i de potències instal·lades sense discriminacions ni omissions.

PIMEC defensa que l’autoconsum energètic comporta nombrosos beneficis tant per als propis consumidors com per a la societat en general ja que dona llibertat d’elecció entre fonts energètiques i independència de les companyies elèctriques a uns preus competitius, millora la balança comercial del país davant la necessitat d’importar combustibles fòssils, millora la competitivitat econòmica, millora l’eficiència del sistema elèctric, permet una generació més sostenible amb el medi ambient, afavoreix el desenvolupament tecnològic, genera ocupació i ingressos tributaris, i millora el funcionament del sistema elèctric.

 Informe Autocosum

3 Flares Twitter 1 Facebook 2 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×