Autor Societat
28 juliol 2015 a 11:30

Un estudi constata fugues de CO2 de l’Elena, segons els antiabocadors

5 Flares 5 Flares ×
Escoltar

Recullen instàncies per forçar el debat al ple

El regidor Ivan González parla amb Salvador Sagarra i Albert Lazaro, en el punt d’informació antiabocadors, ahir, a Abat Oliba

El regidor Ivan González parla amb Salvador Sagarra i Albert Lazaro, en el punt d’informació antiabocadors, ahir, a Abat Oliba // Foto: Judit Josa

En poc més de dues hores, Salvador Sagarra i Albert Lázaro, impulsors del nou grup Infopobletòxic, van recollir ahir a la plaça de l’Abat Oliba 80 instancies per demanar a l’Ajuntament un debat extraordinari sobre l’abocador Elena. “Ens ha sorprès la reacció de la ciutadania, estan molt més informats del que esperàvem i fins als nassos d’olors i d’abocadors!”, exclama Sagarra.

L’Elena, situat a pocs metres del Sincrotró Alba, es va omplir amb bales d’ecoparc entre els anys 2007 i 2011 i actualment està clausurat. Tanmateix, és ara quan el dipòsit de bales genera problemes, amb fugues de lixiviats i gasos fora del seu perímetre, denuncien Sagarra i Lázaro.

Els dos històrics de la plataforma Cerdanyola Sense Abocadors esgrimeixen un estudi termogràfic del Consorci del Parc de l’Alba que demostraria l’existència d’aquestes fugues. “Nosaltres, remarca Lázaro, no som tècnics ni químics. Ens han d’explicar com és possible que s’apreciï més contaminació de CO2 fora del recinte que a dins” diu, mentre assenyala la fotografia d’un mosaic ortofotogràfic procedent de l’estudi.

Mosaic ortofotogràfic obtingut a partir d’imatges tèrmiques, procedent de l’estudi del Consorci del Centre Direccional. El guixat en bolígraf marca el perímetre de l’Elena

Mosaic ortofotogràfic obtingut a partir d’imatges tèrmiques, procedent de l’estudi del Consorci del Centre Direccional. El guixat en bolígraf marca el perímetre de l’Elena // Foto: Lola Morral

Parlar de l’Elena, problema prioritari

Així, han decidit sortir al carrer perquè es parli de l’estudi al plenari, continua Lázaro i afegeix que esperen que els grups polítics expliquin “com volen remediar aquest problema” de l’abocador Elena.

Infopobletòxic (el nou grup vol suplir “la hivernació” en què es troba la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors després de les eleccions municipals del 24 M) va muntar ahir paradeta a la plaça d’Abat Oliba durant tot el dia i avui, dimarts, a les 20 h, organitza a la mateixa plaça la xerrada Parlem d’abocadors.

En l’acte hi intervindran Antoni Pijoan, de Vallès net, José Luís Conejero i Manolo Gómez, de la plataforma ciutadana contra la contaminació de la fàbrica Lafarge de Montcada i Reixac, i els cerdanyolencs Roger Caballé i Albert González. Aquests últims centraran la xerrada en l’abocador Elena, i difondran documentació referent a l’estudi.

Estudi silenciat

Albert González, un dels ponents, considera “prioritari” l’Elena perquè a diferència de l’abocador de Can Planas, les reaccions químiques no han arribat al seu pic i estan en ascens. Sobre Can Planas hi ha molts contenciosos interposats, recorda l’activista, segons el qual s’ha volgut silenciar el problema de l’Elena.

Si bé l’estudi termogràfic sobre el que basen l’alerta va ser encarregat pel consorci del Centre Direccional i ha estat el mateix organisme públic qui va lliurar-lo a les plataformes, “ens l’han donat dos anys més tard”, denuncia.

Ara és més difícil de gestionar”, lamenta, perquè en dos anys “està més avançat i els residus han fermentat”.

L’informe es va enllestir al 2013, però no es va lliurar a la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors i a la històrica associació Via Verda, que a principi de juliol es va dissoldre, fins al febrer d’aquest any.

Compromís per Cerdanyola, un dels partits de la Plataforma i avui al capdavant del govern, va entrar aleshores una pegunta al plenari sobre aquesta qüestió, tot i que “va quedar sense resoldre’s”, afegeix Lázaro.

Els antiabocadors sol·licitaran aquest dijous o la convocatòria d’un ple extraordinari al setembre o la inclusió del punt en l’ordre del dia, abans de l’inici de la sessió plenària que celebra l’Ajuntament de Cerdanyola aquest mateix dijous. El tema també es tractarà al final del ple, perquè el PP, que també forma part de la Plataforma, ha entrat una pregunta, informen els veïns.

Els activistes van recollir ahir 80 instàncies en dues hores per forçar un debat al ple sobre l’Elena

Els activistes van recollir ahir 80 instàncies en dues hores per forçar un debat al ple sobre l’Elena. // Foto: Lola Morral

Ni eludir-lo ni fer demagògia

No volem eludir el problema ni prometre solucions màgiques” va dir ahir el regidor de Territori, Ivan González i va remarcar que CxC, l’actual grup de govern, manté el seu compromís polític contra els abocadors.

González va acostar-se a saludar als membres de la taula. Sense descartar el debat al ple, el regidor va proposar celebrar una reunió formal els primers dies d’agost o abans per estudiar vies de sortida. “Ens van vendre l’Elena com un abocador exemplar i amb garanties i això s’ha demostrat que no és així” va dir, referint-se a la generació de lixiviats i gasos.

Lázaro i Sagarra demanen que l’Ajuntament exigeixi responsabilitats (la Plataforma va denunciar el 2009 el mal aïllament de la base de l’abocador, cosa que, sostenen, hauria facilitat les fugues de lixiviats) i que s’investigui perquè va superar-se l’abocament de matèria orgànica prevista el 2007.

Aquest mes de juliol es compleixen 33 anys de la penjada al campanar, una acció mítica protagonitzada per un grup de joves, entre aquests Albert Lázaro, que en aquell moment volia alertar del perill que corria el territori amb la construcció d’un macrobarri a les faldes de Collserola. 33 anys més tard, construïda Canaletes amb força menys volum del previst, l’avís és “per la contaminació de la Plana del Castell”.

5 Flares Twitter 1 Facebook 4 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 5 Flares ×