Autor Política
31 agost 2015 a 18:00

El Govern i el Parlament presenten els actes d’una Diada que té la cultura com a eix principal

4 Flares 4 Flares ×
Escoltar

L’acte institucional tindrà lloc el proper dia 9 de setembre a les 10 del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona

Presentació Diada // Imatge cedida per la Generalitat

Presentació Diada // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el vicepresident segon del Parlament, Lluís M. Corominas, han presentat al Parlament els actes institucionals conjunts que se celebraran amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Uns actes que, segons ha explicat Homs, tenen com a leitmotiv “la voluntat d’integrar tothom i que tothom s’hi senti representat”.

Per això, la base dels actes d’aquest any és la cultura entesa com a eix vertebrador, integrador i cohesionador de la identitat d’un país  plural amb expressions i sentiments diversos en què la cultura té un paper molt principal. La cultura és un dels espais de la nostra vida col·lectiva on es pot generar més consens assegura Homs.

L’acte institucional de celebració de la Diada Nacional de Catalunya tindrà lloc el proper dia 9 de setembre a les 10 del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i estarà organitzat conjuntament pel Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya. Com ha assenyalat el conseller Homs, la coincidència de l’11 de Setembre amb l’inici de la campanya electoral ha obligat a  l’acte institucional i celebrar-lo dos dies abans.

El director teatral Josep Maria Mestres ha creat un espectacle que ressegueix l’evolució del país a partir del paper que hi han jugat les biblioteques de Catalunya amb l’objectiu és fer un homenatge a aquestes institucions culturals amb motiu del centenari de la creació de la xarxa de biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya.

L’acte, que serà conduït per l’actor Pep Cruz, dóna protagonisme a la microhistòria de Catalunya continguda en els relats personals de bibliotecaris i bibliotecàries d’arreu del país. Els textos seleccionats reflecteixen diferents moments claus de la història del país, entrellaçats amb diferents peces musicals simbòliques i representatives de Catalunya.

L’altre gran fil conductor de l’acte d’enguany és la commemoració dels 750 anys del naixement de Ramon Muntaner. A partir d’un relat elaborat per l’escriptor Albert Sánchez Piñol, l’artista audiovisual Franc Aleu ha pres com a inspiració les quatre grans Cròniques medievals catalanes, de les quals Ramon Muntaner en va escriure la més llarga, per elaborar un mapeig que repassa la història de Catalunya des de la seva fundació, l’any 988.

A l’acte participaran, amb interpretacions musicals i lectures de textos, l’Orfeó Català dirigit per Josep Vila; la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Salvador Brotons; la Colla Sardanista Mare Nostrum; els ballarins Xavier Bagà, Bebeto Cidra, Marina Cidra, Cesc Gelabert i Glòria Gella; els actors Sílvia Bel, Pep Cruz, Vicky Peña, Mercè Pons i Rosa Renom; les cantants Alba Carmona i Ilona Schneider, i el guitarrista Toti Soler.

Així mateix, el mapeig comptarà amb música original composta per Salvador Brotons i interpretada per la Banda Municipal de Barcelona sota la direcció del mateix Salvador Brotons.

El dia 9 de setembre també tindrà lloc, al Parlament de Catalunya, la Medalla d’Honor del Parlament amb la categoria d’Or, a les vuit primeres dones diputades del Parlament i a la Fundació Guttmann amb motiu del seu 50è aniversari. Al matí de l’11 de Setembre, el Govern i el Parlament faran la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova a Barcelona i a la seva tomba a Sant Boi de Llobregat.

4 Flares Twitter 1 Facebook 2 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 4 Flares ×