Autor Societat
10 agost 2015 a 14:00

El Grup de Multireincidents resol 160 fets penals comesos per falsos revisors de la llum i el gas

6 Flares 6 Flares ×
Escoltar

16 detinguts d’un total de 29 han entrat a presó

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Agents de la Policia de la Generalitat han resolt, des de febrer de 2014, 160 il·lícits penals comesos per delinqüents que es feien passar per falsos revisors o falsos comercials de gas o llum que amb l’excusa de realitzar falses revisions d’instal·lacions o aconseguir un canvi de companyia subministradora, aprofitaven per sostreure efectes personals de les víctimes.

Les investigacions van iniciar quan es va detectar un augment de fets penals en els quals les víctimes, majoritàriament d’edat avançada, denunciaven que persones vestides d’operaris de llum o gas entraven a casa seva i, mentre un d’ells entretenia els inquilins, l’altre anava habitació per habitació amb l’excusa de comprovar els endolls, fusibles, comptadors, aparells elèctrics, radiadors o escalfadors de gas, i robaven tot allò que podien, principalment diners i joies.

Tenint en compte aquest argument, el Grup de Multireincidents de Barelona va encarregar-se de l’anàlisi d’aquests fets penals i la investigació per identificar i detenir als actors dels fets. La investigació es va centrar en grups criminals perfectament organitzats, amb molta experiència prèvia, ja que la majoria d’ells havien treballat anteriorment d’operaris de gas o llum en empreses legals i tenien antecedents policials per fets similars.

L’àmbit d’actuació afectava tot Catalunya, en algunes ocasions fora de Catalunya, fet que dificultava molt la investigació.

Els delictes que els agents imputen a aquestes persones són furts qualificats, robatoris violents i estafes. Amb les investigacions es van imputar un total de 43 persones, 29 de les quals se les va detenir mentre que les 14 restants estan en parador desconegut pendents de detenció. De les 29 detingues, 16 han ingressat a presó.

Una de les innovacions d’aquesta investigació consisteix en la realització de 74 rodes de reconeixement judicials amb les víctimes hores desprès de la detenció, d’aquesta manera s’aconsegueix que els delinqüents no puguin canviar la seva fisonomia i no condueixen a l’error de les víctimes d’edat avançada. A més, que el pas del temps entre la comissió del fet delictiu i el reconeixement de la víctima de l’autor dels fets sigui més llarg i afecti al record que es té de la situació viscuda. Quan la roda de reconeixement és positiva passa a ser un element de prova molt important per al futur judici.

Les últimes dues investigacions van tenir lloc el 17 de juliol passat. Dos falsos operaris de llum, autors d’onze il·lícits arreu de Catalunya, van ser detinguts in fraganti pel Grup de Multireincidents amb roba d’operari i joies de la darrera víctima, una dona de Barcelona.

El dia 20 de juliol els detinguts van declarar davant del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Cornellà de Llobregat, on es van practicar 13 rodes de reconeixement. El jutge va decretar l’ingrés a presó provisional per a tots dos, a l’espera dels onze judicis pels onze fets. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

6 Flares Twitter 1 Facebook 4 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 6 Flares ×