Autor Bàsquet
15 agost 2015 a 18:00

Una jugadora catalana de bàsquet comença una aventura americana

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

Txell Martínez compaginarà els estudis amb una beca al Palm Beach State College de Florida

Txell Martínez // Imatge cedida per l'Ajuntament de Blanes

Txell Martínez // Imatge cedida per l’Ajuntament de Blanes

Una estudiant catalana, Txell Martínez, la temporada vinent jugarà a bàsquet a la selecció esportiva del Palm Beach State College de Florida, als Estats Units, gràcies a una beca completa que se li ha concedit.

La jove de Blanes,  de 18 anys, esta a punt de complir el seu somni al endinsar-se durant quatre anys en una aventura americana. Així, gràcies a la beca, compaginarà la seva faceta com a jugadora de bàsquet a l’equip femení del College amb els estudis d’arquitectura que començarà als Estats Units.

Fins el 2011, la Txell va defensar els color del Club de Bàsquet de Blanes, i aquestes últimes temporades ha jugat en diverses categories a l’UNI Girona i a l’Arenys Bàsquet, precisament aquest darrer el va haver de deixar durant aquest últim any perquè no podia compaginar l’esport de manera intensiva amb els estudis.

El somni de la Txell comença quan un mànager de bàsquet es va fixar en ella. La jugadora de bàsquet catalana va autoritzar al mànager que la veies jugar i des d’un primer moment es van fixar en ella tres centres, que poc desprès van pujar a 10 centres. Finalment, va ser Palm Beach Statge College de Florida que li va oferir la beca completa, atret per la seva alçada d’1’86 metres, i els seus moviments com a pivot.

Els mànagers acostumen a recórrer les pistes gravant partits a la recerca de jugadors i jugadores que destaquen en el joc i que saben que poden arribar a interessar les universitat dels Estats Units. Quan detecten un noi o noia contacten amb ells i els expliquen el seu potencial oferint-los la possibilitat de fer de pont amb els centres nord-americans.

 

La beca inclou que durant els dos primers anys estarà al College i els altres dos que li mancaran per completar els estudis d’arquitectura els farà a la universitat. La jugadora catalana va acceptar la proposta perquè Ho vaig veure com una oportunitat de fer servir l’esport per estudiar el què volia. A més, aquí no podia seguir practicant el bàsquet i fer la carrera que vull fer, arquitectura”.

Per la seva banda, la seva família afirma:  “Primer no ens feia gaire gràcia això d’anar tant lluny i durant tant de temps però, després de pensar-ho millor, vàrem pensar que si diguéssim que no jo estava renunciant a una oportunitat, un somni”. 

 

Durant aquests últims mesos s’ha estat entrenant físicament perquè sap que el bàsquet que practiquen als Estats Units és molt més físic i de contacte que no pas a l’Estat espanyol, on el que dominen són les tàctiques. A Florida viurà en allotjaments que el college posa a disposició de les noies de l’equip i la seva família l’anirà a veure sovint. En aquest sentit, tan sols té una recança: “Conec moltes noies que estan marxant fora perquè aquí el bàsquet està anant a menys. Aquí cada cop es potencia menys el bàsquet femení, no s’hi inverteixen diners, en canvi als Estats Units sí que s’hi dóna més recolzament, i la WNBA –Women’s National Basketball Association- és molt potent”.

La jove té molt clar que abans de tot estan els estudis però gaudirà tant com pugui d’aquesta aventura, un somni fet realitat.

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×