Autor Societat
8 Setembre 2015 a 13:00

Bellaterra decidirà si vol esdevenir un municipi

Un estudi determina que només un 9% dels enquestats se sent identificat amb Cerdanyola

Bellaterra Municipi

Bellaterra Municipi // Imatge extreta del web emdbellaterra.cat

Els propers 10, 11, 14 i 15 de setembre els ciutadans de Bellaterra tenen cita amb les urnes per expressar si Bellaterra ha d’esdevenir o no un municipi. La decisió va ser presa per unanimitat pel Ple de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) el juny per tal de conèixer l’opinió dels veïns i veïnes del poble abans de presentar un expedient de segregació de Cerdanyola del Vallès al Parlament de Catalunya.

El dia 16 de setembre després del recompte dels vots l’EMD es posarà a treballar per executar allò que els bellaterrencs hagin decidit. Si la victòria ha estat pel SI l’EMD té previst presentar un expedient de segregació de Cerdanyola al Parlament per tal que s’elabori una llei per convertir Bellaterra en un nou municipi. En el cas que guanyés el NO, l’EMD seguirà sent l’òrgan gestor d’una Bellaterra entesa com a poble dins de Cerdanyola.

Un procés emparat i controlat

El procés “Bellaterra Municipi” és emparat per la Llei 10/2014 que fa referència a consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana. Per aquesta raó, Bellaterra té la possibilitat de ser el primer municipi de Catalunya que esdevingui com a tal després d’haver preguntat legalment als seus habitants.

La pregunta i les respostes

La pregunta a respondre és “Vol que Bellaterra esdevingui un municipi?. La butlleta tindrà 3 respostes possibles: Si, No o Altres.

Un poble amb història i identitat pròpia

Bellaterra actualment és la segona EMD més gran de Catalunya. L’any 1974 es va viure un intent fallit on Bellaterra sol·licitava ser una EMD. Anys més tard, l’any 1992, es va intentar via administrativa convertir Bellaterra en un municipi però la Generalitat de Catalunya li va denegar la sol·licitud.

Finalment, l’any 2008 es va veure satisfeta part de la demanda de més autogovern amb la creació de l’EMD, òrgan de gestió a través del qual Bellaterra va aconseguir la gestió de certes competències municipals.

Sense dependència econòmica ni social

Un estudi recent encarregat per l’EMD ha revelat que en cas d’esdevenir municipi Bellaterra seria viable econòmicament sense necessitat d’apujar impostos. A banda de l’estudi, a principis de 2015 l’EMD va encarregar a l’empresa Kéikom Solucions un estudi sobre els hàbits de consum dels bellaterrencs. Només el 9% confessen sentir-se identificats amb Cerdanyola. A més, Sant Cugat, Sabadell o Barcelona són preferits abans que Cerdanyola a l’hora d’anar a fer la compra o utilitzar serveis. Per tant, es conclou l’estudi amb que Bellaterra no té dependència de Cerdanyola i disposa d’una identitat social pròpia i singular.

Switch to mobile version