Autor Cultura
26 setembre 2015 a 11:00

Cinc hores de ciència al MAC

8 Flares 8 Flares ×
Escoltar

Científics del Sincrotró Alba expliquen a nens i famílies els secrets de la llum

Uns nens juguen al Joc del Sincrotró, ahir en la desena edició de la Nit europea de la recerca, al MAC

Uns nens juguen al Joc del Sincrotró, ahir en la desena edició de la Nit europea de la recerca, al MAC // Foto: Judit Josa

Diuen del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) que, pels seus vitralls, és el museu de la llum. Ahir va ser la seu de La nit europea de la recerca, que, en la seva desena edició estava dedicada a l’Any internacional de la llum.

Científics i investigadors del Sincrotró Alba van deixar per una tarda el seu tracte amb els electrons per atendre al patí del MAC la curiositat d’escolars, nens i nenes . “Saps que és un sincrotró?” li pregunta Imma, una de les voluntàries, personal del Sincrotró Alba, a una noia de batxillerat. “Mmmm, una màquina que fa llum” li respon. En una caixa, una lot produeix un raig de llum, suficient perquè Imma simuli el funcionament de la llum del Sincrotró, i amb l’ajudi de prismes, els parli dels colors i les freqüències.

En un altre extrem del patí, un grup de nens de primària juguen al joc del Sincrotró i, com si fossin electrons, han d’accelerar-se per passar d’anella i poder projectar la pilota (el feix de llum) en una de les porteries.

Estem molt contents de com ha funcionat” valora la responsable de premsa del Sincrotró, Anna Belén Martínez, davant la resposta del petit públic. En la xocolatada que va iniciar la jornada faltaven mans, i en l’obra de teatre d’ombres, El Flautista d’Hamelín, es va haver de convidar a sortir als pares per fer espai als petits.

Despertar vocacions científiques

Sempre amb esperit lúdic, els espectadors van poder jugar amb els efectes de les llums i les ombres i les seves proporcions un cop finalitzada la funció. Arribar als nens no és fàcil, però des del sincrotró estan convençuts que cal motivar-los quan abans millor —a batxillerat ja solen tenir l’elecció feta— per “despertar vocacions científiques”, afegeix Martínez.

Aquest és un dels objectius de la jornada, un altre dels seus al·licients és que el públic interactua amb el personal de l’Alba. Físics, químics, biòlegs o enginyers que no responen a la imatge del científic boig tancats en laboratoris.

El tracte amb el públic, la divulgació forma part també de la seva tasca: “Estem acostumats a explicar-ho als adults i avui hem fet un exercici molt sa, de simplificar el discurs, els conceptes, per explicar que és la llum del Sincrotró en relació amb la llum”, diu.

Un Sincrotró és una màquina més gran que un camp de futbol

I ahir part d’aquests investigadors van brindar-se per explicar en llenguatge dels nens que és un sincrotró — “Un Sincrotró és una màquina tant gran que a dins hi cap un camp de futbol”, els diu un d’ells—, la llum i les seves propietats “de l’espectre electromagnètic l’ull humà només percep una porció molt petita” i per últim les aplicacions en medi ambient, patrimoni cultural, ciències culturals o salut.

Cristina, una jove investigadora grega, fa recerca al Sincrotró Alba des de fa tres anys i mig. També ajuda a altres investigadors a usar l’instrumental, per la maneig del qual que es requereix una alta especialització.

Ahir, en l’apartat de conferències i debats, va impartir una xerrada sobre les aplicacions de la llum de sincrotró a la salut. “Totes les recerques tenen com a propòsit d’investigació aplicacions a la vida real. Un propòsit més ampli, perquè s’hi arriba pas a pas”, explica. Així, la seva observació del teixit de la pell en recerca bàsica pot en un futur obrir noves vies en recerca clínica sobre tractaments del càncer.

El MAC, museu dels infants

El Sincrotró realitzarà al novembre unes jornades de portes obertes. En l’edició del 2014, els interessats van superar les 2.000 places. Divulgar, mostrar el que fan, i fer comprensible algunes de les tècniques, “aporta una altra manera de veure” als científics-voluntaris. “És estimulant contactar amb aquestes ments fresques!”, exclama un d’ells.

Al llarg d’aquest cap de setmana, i a partir de les 10.30 h d’avui, es celebra al MAC el cap de setmana de teatre per a nens i nenes fins a 7 anys. Des d’ahir el MAC no és només el museu de la llum sinó també el dels infants.

8 Flares Twitter 0 Facebook 7 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 8 Flares ×