Autor Política i Economia
28 Setembre 2015 a 11:30

Junts pel Sí guanya també a Cerdanyola amb una participació del 80,35%

Destaca l’arrencada de Ciutadans, segona força i la cinquena posició de la CUP

Arribada a l'Ajuntament de recomptes procedents de les taules electorals, ahir al vespre

Arribada a l’Ajuntament de recomptes procedents de les taules electorals, ahir al vespre // Foto: Judit Josa

ERC va guanyar les darreres eleccions europees i CiU les autonòmiques del 2010. La victòria a Cerdanyola de Junts pel Sí, amb el 27,28% dels vots (9.416 vots), entrava dins dels càlculs del probable, per això la portaveu de la candidatura independentista, la republicana Elena Solà subratllava ahir al bar Grau la xifra de la jornada: la participació.

Amb un 80’35% , la participació en les votacions d’ahir és la més elevada registrada a Cerdanyola fins ara en unes eleccions al Parlament de Catalunya, més de vuit punts per sobre de l’aconseguida en els comicis catalans de 2012, en què ja es va assolir una xifra rècord. La dada “és molt significativa” a parer de Solà, perquè “rebel·la el caràcter plebiscitari” de la convocatòria.

Més apoderats i interventors

La jornada va transcórrer a Cerdanyola amb calma; l’excepcionalitat es va notar potser en un increment del vot a primera hora del matí, en les cues registrades en alguns col·legis al migdia i sobretot en la presència d’apoderats i interventors de les principals candidatures, molt superior a altres comicis. El PP per exemple, va cobrir el 85% de les taules amb militants i simpatitzants cerdanyolencs i per la resta va comptar amb 13 col·laboradors de Madrid.

L’Ajuntament va habilitar una petita pantalla al porxo per facilitar el seguiment del recompte, que va ser lleugerament més lent que en anteriors ocasions; tanmateix els cerdanyolencs van optar per seguir la campanya des de les seves llars, en bars o des de les seus de partits.

Brindis i celebracions

Al Bar Grau van brindar els representants locals d’ERC i de CiU, amb la participació a la festa de Junts pel Sí de gent de Súmate i de l’ANC. Al local del carrer Irlanda de Ciutadans, també corria el cava.

La formació taronja , segona força més votada pels cerdanyolencs amb un 22, 62%, 11 punts més que el 2012 i 7.809 vots, rècord històric a Cerdanyola, va ser la gran sorpresa de la jornada.

El telèfon de la portaveu Maria Valle no va parar de repicar per rebre felicitacions —ho van fer Carme Carmona, del PSC i el popular Manuel Buenaño, durant l’entrevista al local del carrer de Torrent. La portaveu i candidata cerdanyolenca va quedar-se a dos escons de ser escollida diputada per la demarcació de Barcelona.

Hem doblat el número de vots respecte les municipals. Estem molt satisfets” va dir Maria Valle poc abans de proposar un brindis “per la llibertat i la democràcia”. L’independentisme no es pot considerar guanyador a parer de Valle, perquè la seva victòria en escons no ho ha estat en nombre de vots, diu.

La suma dels tres partits amb opcions clares per la independència, afegeix Valle, ha perdut percentatge de vot. El resultat de Junts pel Sí a Cerdanyola està, per exemple, tres punts per sota dels obtinguts per ERC i CIU el 2012.

El resultat de la suma que fan al Grau és molt diferent: els 52 escons de Ciutadans (25), PSC (16) i PP (11) es queden molt lluny dels 72 escons de Junts pel Sí (62) i CUP (10). Tant com, continua Solà, la distància entre la primera força i la segona, 62 a 25. “És una victòria clara contra el vot de la por”, diu la republicana, per qui comença un somni dels que han lluitat per les llibertats de Catalunya.

El podi local, tret diferencial

La CUP, cinquena força a Cerdanyola, puja 4 punts respecte les autonòmiques del 2012 en percentatge de vot ( 8,75%) i es votada per 3.021 electors cerdanyolencs.

En sintonia amb la resta de Catalunya, el PSC ocupa a Cerdanyola la tercera posició, amb 5.207 vots i un 15’08% i la coalició Catalunya Si que es Pot, la quarta amb 4.767 vots i un 13’81%.

El tret diferencial respecte el podi català radica en que la CUP passa per davant del PP per un vot. La formació de Manuel Buenaño obté amb 3.020 vots el 8,75%. “Les forces polítiques que aportaven per la independència són majoria absoluta, i amb una participació com la registrada, caldrà plantejar-se molt seriosament que passa a Catalunya”, va apuntar ahir Buenaño, que va constatar també la divisió de Cerdanyola.

Un altra de les dades que va cridar l’atenció a més d’un entre els ciutadans que s’havien congregat a la porxada de l’Ajuntament per seguir la nit electoral va ser el resultat d’Unió Democràtica de Catalunya (UCD), que, amb 696 vots, obté un 2,02% a Cerdanyola.

Switch to mobile version