Autor Cultura
9 Setembre 2015 a 17:00

MAC&XIC: l’experiment que va arribar per quedar-se

L’Ajuntament aposta per mantenir el cap de setmana teatral per a infants de 0 a 7 anys

Presentació del programa del MAC&XIC, d’esquerra a dreta Rosa Maria Soler, Jordina Puntí i Elvi Vila

Presentació del programa del MAC&XIC, d’esquerra a dreta Rosa Maria Soler, Jordina Puntí i Elvi Vila // Foto: Judit Josa

En plena crisi, el 2011, l’Ajuntament de Cerdanyola va decidir celebrar el Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil FIT cada dos anys. Tanmateix, la primera tardor sense teatre va idear com a sortida un mini festival per a nens fins a 6-7 anys.

El MAC&XIC celebrarà el 26 i 27 de setembre la seva segona edició.

Després de l’èxit assolit el 2013, quan de forma experimental va tenir lloc el primer cap de setmana de teatre al MAC, l’Ajuntament ha decidit donar-li continuïtat.

Ahir en la presentació del programa, la regidora de Cultura Elvi Vila va expressar “la clara voluntat de tirar endavant la feina que fan les entitats”. El grup Bambalina, amb una trajectòria de 35 anys en la programació d’arts escèniques per a infants i famílies, ha preparat un MAC&XIC de gran qualitat, amb cinc prestigioses companyies de teatre seleccionades que, entre el 26 i 27 de setembre, oferiran en total nou representacions i dues sessions de joc.

Primera aproximació a les arts escèniques a preus reduïts

Cada un dels espectacles és una perleta de petit format i ofereix als infants una primera experiència molt directa i valuosa d’aproximació a les arts escèniques” va valorar la cap de Cultura, Jordina Puntí.

Les quatre obres seleccionades, “La Lluna, la pruna”, “Petjades”, “Piu-Piu”, “Kissu” i l’espai de joc “Apicirc” es podrien programar per la seva qualitat en teatres de Barcelona o en espais com el MACBA, a Cerdanyola es podran veure a preus molt assequibles. “No són els habituals dels espectacles encara que siguin familiars” va indicar la presidenta de Bambalina, Rosa Maria Soler.

Per evitar disgustos infantils, l’entitat aconsella a les famílies comprar les entrades, que surten a la venda dilluns 14 a l’Ateneu, amb antelació. L’aforament del Museu d’Art de Cerdanyola MAC, seu del mini festival, està limitat a 100 espectadors en les representacions d’interior i 50 en les d’exterior.

La seu al Museu, factor d’èxit

Amb tot, Soler va valorar la ubicació al MAC com un dels principals factors per explicar l’èxit de la proposta. Una altra de les bases ha estat la possibilitat d’instal·lar al patí del museu una carpa que permet oferir representacions a l’exterior.

L’elecció de la torre modernista que alberga el museu com a seu, on amb anterioritat ja s’havien representat espectacles de petit format del FIT, ofereix un emplaçament “cèntric, acollidor, que respira cultura i adaptable”, segons va valorar la presidenta de Bambalina.

La vinculació entre entitat organitzadora i Museu es plasma en la imatge del MAC&XIC que ha creat enguany la dissenyadora Anna Bascú davant la perspectiva de continuïtat del mini festival.

Bascú ha tingut en compte els gustos infantils en l’elecció d’un pollet com a emblema, però també el lloc. La imatge reprodueix el dibuix de les rajoles hidràuliques del terra del museu i evoca els vitralls i la forja negra característics de l’edifici modernista en el tractament dels colors i el perfil.

Les “perles” del cap de setmana teatral

MAC&XIC presenta una cuidada selecció d’obres, amb propostes innovadores com la inclusió del gènere d’ombres en l’espectacle inaugural, “La Lluna, la pruna”, de Mercè Framis, dissabte al matí, o l’espai de joc gratuït “Apicirc”, de Pessic de Circ, durant tot diumenge.

La instal·lació circense “és una novetat entre els espais de joc”, va explicar Soler, perquè situa l’infant “dins d’un rusc d’abelles” amb diferents elements al seu interior per promoure el joc i alhora, la interacció des de l’exterior amb els progenitors.

Altres propostes són “Piu-Piu”, de Fes-t’ho com Vulguis, “Petjades”, de Periferia Teatro, que ha estat representat al Mini Grec i “Kissu”, del Centre de Titelles de Lleida.

Totes les companyies, excepte Mercè Framis, han actuat amb anterioritat a Cerdanyola si bé a l’organització els hi fa especial il·lusió poder repetir amb el Centre de Titelles de Lleida.

Comerços implicats

La programació impresa es pot trobar a l’Ateneu i en diversos comerços i serveis de Cerdanyola. L’Ajuntament va agrair ahir la col·laboració del Col·legi Montserrat, els centres formatius Oxopen School, El Musical, Somnis i centre d’estudis Anna a més de la L’Aranya llibreria i la sala de festes Party per tu en la publicació del programa i els cartells.

Les entrades pels espectacles es podran adquirir a l’Ateneu de Cerdanyola a partir de dilluns a un preu de tres euros les entrades infantils (de dos amb carnet Bambalina) i de cinc euros per a acompanyants. Al mateix Ateneu es ven per 7 euros la camiseta del MAC&XIC amb la imatge d’Anna Bascú.

Durant la presentació del festival, la regidoria i la direcció del MAC van detallar la programació cultural per al darrer quadrimestre de l’any del museu d’art, en què destaca la incorporació de la difusió arquitectònica en exposicions i activitats. Actes destacats del mes són la II Jornada d’Art i Joves, el 18 de setembre, i la Nit Europea de la recerca el dia 25, amb una versió infantil durant la tarda de divendres.

Switch to mobile version