Autor Cultura
5 Octubre 2015 a 13:00

450 visitants al poblat ibèric de Ca n’Oliver en un cap de setmana d’activitat intensa

Jugar amb el menjar en la festa de la Ruta dels Ibers

[wzslider autoplay=”true”]

La taula dels ibers és una mica menys desconeguda des de dissabte i diumenge. Els poblats i jaciments de la Ruta dels Ibers, entre ells el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, convidaven aquest cap de setmana a jugar amb el menjar i de pas conèixer l’alimentació d’una de les cultures mediterrànies més avançades i alhora poc conegudes de l’antiguitat.

En turons com el de Ca n’Oliver, al barri de Montflorit, fa més de 2.500 anys, floria una cultura capaç de conrear cereals, emmagatzemar-los en sitges i moldre’ls per elaborar pa. Famílies i infants van posar-se ahir, en la jornada més lúdica del Cap de Setmana Ibèric, en la pell de caçadors, de moliners o de cuineres…

La quinzena edició de la festa estava dedicada a l’alimentació i al que es menjava fa milers d’anys en els poblats; per això, el joc de pistes familiar, els tallers o les visites guiades giraven entorn el menjar.

Transportar ous, picar fruits secs sense esclafar-los o guardar blat van ser alguns dels jocs proposats, entre els que va destacar pel seu èxit una prova de punteria.

La jornada de cacera, més lúdica que per necessitat, també en temps dels ibers, va reptar a pares i a infants, a “caçar” conills, cérvols o porcs senglars. Per sort, en un altre extrem del poblat, just davant de les cases reconstruïdes, hi havia un taller de molta de cereals i elaboració de panets.

Entre les novetats de les jornades, les visites guiades al poblat i el tast d’aliments ibèrics incloïen una degustació de cervesa artesana. La cervesa, que no el vi, elaborada amb cereals, era la beguda que més consumien els ibers. L’anàlisi de restes arqueològiques com restes de bols permet coneixements com aquest, expliquen els arqueòlegs.

El poblat de Ca n’Oliver va ser visitat al llarg del cap de setmana per 450 persones, més de la meitat de les quals van participar en la jornada de jocs de diumenge i més de mig centenar a la visita al museu, malgrat ser diumenge un dia de molta activitat del calendari cultural.

A la masia de Can Coll i al Parc del Turonet, on cada diumenge es realitza una ludoteca per infants, celebraven com cada primer cap de setmana d’octubre el Dia Mundial dels Ocells; 28 comerços locals mostraven els seus productes a l’edició de tardor del Firestoc, entre els que destacava l’oferta per a públic infantil i al barri del Pont Vell tenia lloc la darrera festa major de barri de la temporada. Durant la 35 edició de les festes, es va poder reviure les imatges impreses en motiu de les noces de plata i activitats tant tradicionals com la cantada d’havaneres i el rom cremat o el correfoc. Les festes de la tardor han estat organitzades per una nova junta, que ha rellevat a la Comissió.

La major part dels visitants van anar a Ca n’Oliver o a Can Coll des de ciutats de l’entorn, com ara Sabadell, Badia, Rubí o Ripollet, però també des de Barcelona, Vilanova i la Geltrú i en especial municipis de la Ruta dels Ibers com Santa Coloma de Gramanet. La comunicació amb miralls entre aquest darrer poblat i el de Cerdanyola va posar punt i final a la jornada.

Per la colla gegantera de Cerdanyola va ser aquest també un cap de setmana especial, la Victòria i el Bernat van desfilar en la trobada de Gegants de Ripollet, que celebraven el 25è aniversari, junt amb altres colles com els gegants de Terrassa o els de Barcelona, padrins de la commemoració.

Switch to mobile version