Autor Societat
15 Octubre 2015 a 10:00

75è aniversari de l’afusellament del President de la Generalitat, Lluís Companys

Afusellat el 15 d’octubre del 1940 al Castell de Montjuic

Lluís Companys // Imatge cedida per la Generalitat

Lluís Companys // Imatge cedida per la Generalitat

El Departament de Presidència commemora avui el 75 aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys i Jover. El president Companys va ser un advocat sindicalista, periodista i polític dirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya que va participar en la victòria electoral dels republicans el 1931 juntament amb Francesc Macià.

Lluís Companys va col·laborar de jove activament amb les Joventuts de la Unió Federal Nacionalista Republicana i en va ser president de la secció política. Més tard, el 1917, amb Layret, Marcel·lí Domingo i altres, va crear el Partit Republicà Català, del qual va ser regidor a l’Ajuntament de Barcelona. També va ser un dels fundadors de la Unió de Rabassaires i Altres Conreadors del Camp de Catalunya.

L’any 1932 va ser escollit primer president del Parlament de Catalunya i el 1933, quan mort Francesc Macià, va ser elegit president de la Generalitat. El 14 d’abril quan va prendre possessió de l’alcaldia, va pujar al balcó de l’Ajuntament de Barcelona, i va proclamar la República de Catalunya, juntament amb Macià, que poc després des dels balcons de aleshores Diputació de Barcelona va proclamar la República Catalana. Companys va governar en una època de grans commocions socials i polítiques.

El 23 de gener del 1939, amb la victòria de Franco, Companys va travessar la frontera amb el lehendakari José Antonio Aguirre i altres i es va exiliar primer a Perpinyà i després a París per treballar en la representació a l’exili de la Generalitat. Més tard va anar a la Bretanya francesa on va ser detingut a l’agost del 1949 per la policia militar alemanya per ordre de les autoritats espanyoles amb col·laboració de membres de l’ambaixada espanyola a França. Un cop a Madrid li van obrir diligències per ser el president de la Generalitat i ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya. El 3 d’octubre el van traslladar al Castell de Montjuic de Barcelona i va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940 amb 58 anys i amb el crit: “Per Catalunya!”.

Switch to mobile version