Autor Política
2 Octubre 2015 a 17:00

Balanç de Govern: Carles Escolà diu que s’han iniciat accions en els tres objectius prioritaris de la legislatura

Balanç de 100 dies de govern: d'esquerra a dreta, els regidors Ivan González, Elvi Vila, Carles Escolà, Conxi Haro i Maurici Jaumandreu, aquest matí a la sala de plens

Balanç de 100 dies de govern: d’esquerra a dreta, els regidors Ivan González, Elvi Vila, Carles Escolà, Conxi Haro i Maurici Jaumandreu, aquest matí a la sala de plens // Foto: Judit Josa

Després de 100 dies de govern, l’executiu encapçalat per Escolà disposa d’una “fotografia més complerta i amb molta més resolució” de la situació de l’Ajuntament i de les necessitats de la ciutat.

L’alcalde Carles Escolà ha assegurat aquest matí que en els primers 100 dies s’han iniciat accions en els tres objectius principals de la legislatura: la millora de les polítiques socials i dels serveis a la ciutadania, l’eficiència en la despesa municipal i optimització dels recursos i en participació ciutadana, si bé ha advertit que els resultats es veuran a mig termini.

Hem iniciat el camí del canvi i la ruptura” ha dit, després d’explicar que les noves accions s’han conjugat amb el manteniment d’alguns programes i que altres, com la política fiscal, s’aplicaran de forma progressiva.

Participació, eix transversal

Escolà ha valorat positivament la feina feta en tres mesos i escaig, inclòs el període estival. L’acció de govern va iniciar-se a final de maig amb la visita a tots els serveis i dependències municipals i amb contactes directes amb la plantilla, cosa que no era habitual fins ara, ha destacat. També hi hagut reunions amb entitats i està previst iniciar a partir del dia 7 una sèrie d’entrevistes amb les associacions de barris.

En Participació Ciutadana, qualificat per Escolà com “eix transversal”, l’alcalde ha parlat d’avançar en conceptes com “governança compartida” o “transparència”, i ha dit que aquestes són les bases que “han d’impregnar tota l’acció de govern”.

De moment s’han posat en marxa processos participatius per decidir els futurs usos de Ca N’Altimira, seu de l’antiga biblioteca, el transport públic o la creació, a proposta de ciutadans, d’una zona de jocs juvenils i s’ha reprès el Pla estratègic de Cerdanyola, la diagnosi del qual “es va quedar en un calaix”, el 2014.

No ha quedat clar si les negociacions del Pla d’Acció Municipal (que no s’ha de confondre amb el Pla estratègic) amb els grups que van donar suport a la investidura cristal·litzaran finalment en un acord de govern.

Escolà confia en arribar a acords programàtics que garanteixin la governabilitat, si bé ha negat que hi hagi hagut inestabilitat els primers dies. El plenari ha aprovat fins ara la majoria de propostes, ha destacat Escolà, el govern del qual preveu haver tancat al gener el capítol de pressupost i ordenances fiscals.

Reduir l’IBI sense perdre ingressos

Els governs sorgits el 24 –M de l’esquerra alternativa treballen en una proposta conjunta de fiscalitat progressiva per al 2016, segons ha avançat el regidor Maurici Jaumendreu. L’objectiu inicial passa a Cerdanyola per reduir l’IBI a una majoria de la població, a través de la revisió dels valors cadastrals, i que l’ajuntament no perdi capacitat recaptatòria amb l’aplicació d’un tipus diferencial per a un 10% d’immobles especials d’alt valor.

Escolà ha repassat una a una les polítiques iniciades en Treball i Promoció econòmica —com ara nous plans d’ocupació per a reformes d’habitatges per a persones amb poc recursos; en Cultura, on l’Ajuntament recupera l’organització de les Festes del Roser de Maig; en Educació, amb inversions en obres a l’escola de Música, a l’escola Xarau, la del Tutó de Guiera o l’Alzina; a Cooperació, Joventut i Igualtat; en Salut Pública, amb la presa de posició al costat dels veïns en el conflicte de les antenes i l’inici d’una negociació amb l’adjudicatari del projecte de Tanatori per evitar la construcció del crematori i en Serveis Socials, per l’increment de beques i ajuts a les famílies per a serveis bàsics.

Posada en marxa ja de l’oficina Municipal d’Habitatge

Destaca l’apartat d’Habitatge, amb la posada en marxa en breu d’una Oficina local d’habitatge, per prestar serveis com l’acompanyament en la negociació amb entitats bancàries, gestionar una borsa d’habitatge públic o informar de subvencions per a la rehabilitació i la creació d’una taula antidesnonaments, entre altres projectes.

Pel que fa a la millora dels serveis públics, el govern estudia municipalitzar el servei de neteja d’edificis i el d’escoles bressol, on s’ha prologat un any el contracte mentre es realitza l’estudi.

L’alcalde també s’ha referit a projectes d’Esports, Mobilitat, Urbanisme, Mediambient i Espai Públic, a traves de diversos projectes d’obres pel que fa a la millora de l’enllumenat públic, l’accessibilitat o del clavegueram i una revisió sobre la taula de l’ordenança d’ús de places i carrers.

UAB i Bellaterra

Les relacions amb la Universitat Autònoma, que ha dit que havien de ser justes i basades en el respecte mutu, i amb l’EMD de Bellaterra, han merescut un capítol a part. Escolà ha explicat que s’estan revisant els convenis amb la UAB i s’ha referit a l’episodi d’aquest estiu, en que la UAB va enderrocar l’escola bressol del campus sense permís municipal, com “un mal inici de relacions”. L’Ajuntament mantindrà la sanció imposada, si bé espera reconduir les relacions.

Per que fa a l’EMD, el govern ha participat en les activitats del barri de Bellaterra; des del respecte al procés participatiu i un 94% d’electors partidaris de la segregació, Escolà ha reiterat la seva oferta de negociar el conveni entre les dues institucions perquè, ha defensat, Bellaterra té un encaix dins de Cerdanyola. “No és l’única zona que té problemes objectius, treballarem per millorar les condicions”, ha dit.

Switch to mobile version