Autor Política
29 Octubre 2015 a 14:00

El Govern presenta un recurs davant del Tribunal Suprem contra la Junta Electoral Central en relació a les eleccions del 27S

Borràs: “Es va vulnerar un dret fonamental i això no pot quedar impune”

Meritxell Borràs // Imatge cedida per la Generalitat

Meritxell Borràs // Imatge cedida per la Generalitat

El Govern de la Generalitat ha interposat davant del Tribunal Suprem un recurs contenciós-administratiu contra els acords de la Junta Electoral Central que van denegar l’ampliació del termini per formular el vot per correu dels electors catalans a l’exterior en les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 27 de setembre.

Així ho ha explicat la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, que ha comparegut en roda de premsa per informar de les accions legals que el Govern de la Generalitat ha emprès davant la vulneració del dret a vot que van patir nombrosos catalans residents a l’estranger en els comicis del 27S.  Borràs ha dit: “Es va vulnerar un dret fonamental i això no pot quedar impune”, a més, “Algú ha d’assumir responsabilitats”.

A causa de les incidències detectades en la tramesa de les paperetes, el Departament de Governació va sol·licitar en tres ocasions a la Junta Electoral Central l’allargament del termini perquè els electors catalans a l’exterior poguessin fer efectiu el seu dret a vot però cap d’aquestes peticions no van ser acceptades. Segons la consellera, els fets han demostrat que la denegació de les peticions del Govern no estava justificada.

Per això, Borràs ha explicat que el recurs presentat es fonamenta en els informes que es van fer servir per negar l’ampliació dels terminis, que asseguraven que no constava cap incidència. A més, ha afegit: “Entenem que aquests informes eren erronis i hi ha 7.000 persones que van sol·licitar votar i que no han pogut fer-ho. Això és un fet real i objectiu”.

 

El recurs també es fonamenta en el fet que hi ha hagut una vulneració del principi d’igualtat, perquè en les mateixes circumstàncies, en les eleccions europees del 2014, la JEC sí que va allargar els terminis, com assegura la consellera, que ha recordat que en les eleccions al Parlament sí que es va ampliar el termini per als militars en missió a l’exterior i no a la resta d’electors residents a l’estranger.

La consellera ha explicat que el Departament de Governació ha rebut 550 comunicacions de catalans residents a l’exterior, que han exposat nombroses incidències que els han impedit exercir el seu dret a vot.

La consellera ha afirmat:Vam avisar que no ens quedaríem de braços plegats i així ha estat”. També, ha dit: “A banda del recurs, també hem presentat un escrit a la JEC perquè investigui les múltiples irregularitats detectades”. També s’ha requerit a Correus que doni tota la informació sobre les dates d’enviament de la documentació i les dates en què es van rebre en els diversos països.

Meritxell Borràs ha reiterat que cal donar una resposta efectiva als catalans en defensa dels seus drets. En aquest sentit, ha informat del conveni de col·laboració signat entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals i l’associació Drets per posar en comú les queixes rebudes de persones que no van poder votar des de l’exterior i analitzar de forma conjunta les diferents possibilitats de reacció.

Tenint en compte que el proper mes de desembre se celebren les eleccions a les Corts espanyoles, la consellera ha explicat que s’ha adreçat una carta al ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè garanteixi que aquesta vegada no hi haurà problemes amb el vot des de l’exterior. En aquesta comunicació, es proposen algunes mesures que poden implantar-se de manera immediata, sense necessitat de modificar la llei. Entre elles, que Correus garanteixi la traçabilitat del vot perquè l’elector es mantingui informat de tot el procés des del moment de l’emissió del vot; que la informació per inscriure’s al registre i al cens sigui més clara i que sigui la mateixa en tots els consolats, i que es millorin els canals de comunicació per informar de les incidències i queixes.

També la Generalitat ha decidit informar els catalans a l’exterior dels terminis per sol·licitar el vot i de les accions que s’estan duent a terme. Per això, s’ha adreçat una carta amb informació directa als ciutadans catalans que s’han posat en contacte amb el Departament de Governació i també a tots aquells que estan inscrits en el Registre de catalans a l’exterior.

Switch to mobile version