Autor Ensenyament
28 octubre 2015 a 14:00

Ensenyament ofereix una plataforma perquè els centres educatius puguin crear la seva pàgina web

5 Flares 5 Flares ×
Escoltar

Un total de 479 centres ja han sol·licitat el servei

Nodes // Imatge del web de la Generalitat

Nodes // Imatge del web de la Generalitat

El Departament d’Ensenyament posa en funcionament la plataforma Nodes, un gestor de continguts que permet als centres educatius de Catalunya que ho sol·licitin crear o renovar la seva pàgina web. Nodes, que ha estat durant un any en una primera fase de pilotatge, ja compta a amb un total de 479 centres. A més a més, Nodes també permet crear una xarxa social privada amb finalitats pedagògiques i en un entorn segur i controlat, que a la vegada, es pot adaptar a les necessitats educatives dels alumnes.

Aquest servei, adreçat tant a centres públics com concertats, utilitza un sistema de publicació de continguts basat en l’entorn WordPress, que destaca per la seva facilitat d’ús. Nodes permet presentar la informació de la pàgina web de manera flexible, amb múltiples combinacions per mostrar els textos, amb la mida i l’ordre que dissenyin els centres.

 Tota la informació que es publica a través de Nodes es troba al sistema d’allotjament Àgora, que garanteix a escoles i instituts el fet de comptar amb un programari actualitzat, còpies de seguretat diàries, alta disponibilitat i suport personalitzat.

Pel que fa a la xarxa social, està formada per un mur general, on els usuaris poden escriure comentaris o adjuntar una imatge o un vídeo, i pels nodes, espais on el usuaris s’agrupen d’acord amb els seus interessos, aficions i projectes. Així la xarxa facilita que hi hagi una comunicació transversal entre els alumnes de diferents classes, cursos i nivells. A més a més, als professors els permet utilitzar la xarxa com a eina de tutoria i també disposar d’una intranet privada. Es troba en un entorn segur i controlat amb l’objectiu que permeti als alumnes aprendre què és una xarxa social i com fer-ne un bon ús.

Nodes també possibilita als centres educatius produir una revista digital gràcies al mateix sistema WordPress, atès que les categories i etiquetes permeten fer seccions i presentar la informació tal com es faria en una revista. Aquesta aplicació permet que els mateixos alumnes puguin publicar la revista per afavorir així la seva autonomia.

També ofereix altres eines que són una aplicació de calendaris, que pot servir com a agenda d’aula, i un sistema flexible de presentació de diapositives, que poden ser fotografies, vídeos o textos.

Cal destacar que Nodes inclou diversos ginys que s’han desenvolupat tenint en compte les característiques pròpies dels centres educatius: un giny per identificar el centre, un giny amb una graella d’enllaços de la comunitat educativa (XTEC, Edu365, Edu3, Xarxa docent, ATRI, JClic…) i un giny del grup classe. També inclou un giny social mèdia per integrar fàcilment els enllaços a les xarxes socials i canals multimèdia associats al centre educatiu.

Els nombre de centres per Serveis Territorials que han posat en marxa el servei de Nodes són els següents:

Servei Territorial Nombre de Centres
Baix Llobregat 50
Barcelona comarques 43
Catalunya central 43
Consorci de Barcelona 55
Girona 50
Maresme 65
Lleida 64
Tarragona 50
Terres de l’Ebre 15
Vallès Occidental 44
TOTAL 479
5 Flares Twitter 0 Facebook 4 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 5 Flares ×