Autor Cultura
16 octubre 2015 a 13:00

Joss Santos, cantautor: “M’agrada formar part d’alguna cosa”

9 Flares 9 Flares ×
Escoltar

Actua amb la seva banda, Indigos, dissabte a la Nit Gran del Festival de Blues

 

El cantautor Joss Santos, amb una Lap steel, un instrument sorprenent i poc habitual

El cantautor Joss Santos, amb una Lap steel, un instrument sorprenent i poc habitual // Foto: Judit Josa

 

El músic cerdanyolenc Joss Santos, alma màter d’Indigos, es prepara per la fotografia quan, en el concert de la Cerdanyola Blues Band i Sun Street Blues, un dels espectadors del Festival internacional Blues de Cerdanyola se li acosta i li pregunta per l’instrument que porta a les mans. “No se’n veuen gaires”, li diu per acabar parlant de Ben Harper, aficionat també a la Lap Steel, una de les guitarres que domina la veu d’Indigos.

Joss Santos parla, es cargola la cigarreta, amb pausa; escolta les preguntes i s’agafa el seu temps per contestar. Ningú diria que dissabte (19 h) la seva banda  compartirà jornada amb John Nemeth, Myles Sanko, Carvin Jones i Los Deltonos. Els trobareu a l’escenari gran del Turonet , on estan “per mèrits propis”, segons el periodista i programador Albert Puig per qui Indigos són la banda local amb més possibilitats de projecció.

 

Defineix l’estil d’Indigos

Música d’arrels americana i negra: folck, soul, funky… Em preocupa més el so, tenir com a banda la nostra sonoritat i veu pròpia, que l’estil.

 

Qui és Joss Santos, cantautor, compositor, líder d’Indigos?

Al principi tocava sol, podria dir cantautor. Però m’agrada més el fet de formar part d’alguna cosa. Indigos és un projecte propi que la resta de músics s’ha fet seu. No sóc jo, som una banda. Vaig créixer escoltant Nirvana, Pearl Jam,… Tinc incorporada la idea de les grans bandes de rock i no només gaudeixo més tocant junts sinó que m’agrada compartir projecte.

 

Presenteu el disc Shine on Me a l’escenari gran del Festival de Blues. Com serà el concert?

Hem deixat apartats els temes més folck, serà un concert més elèctric i canyero que el disc. Presentem temes nous, que encara no hem gravat com Keep The fight i Fells so Nice.

Mai ens ha preocupat que els nostres directes sonin com el disc, el públic espera que el sorprenguis.

 

Quina serà la sorpresa de dissabte?

Tot gira al voltant de la música, no fem cap performance ni cap show. La gent ha de poder flipar amb la música, la resta són additius.

Pot sorprendre algun dels instruments que fem servir, com el violoncel, perquè no són habituals en formacions com la nostra.

 

Ets un fetitxista dels instruments?

Tinc quatre guitarres, dues són una Lap steel en versió acústica i elèctrica. Me’ls estimo però no té res a veure amb el fetitxisme. Cada instrument té una veu pròpia, quan composes apareixen idees noves. Amb un únic instrument sempre arribes al mateix lloc.

Si fos pintor seria com tenir només el color blau, per crear has de tenir diferents colors.

 

Llavors, sí ets compositor

Sóc un freaky del so, no hem considero un gran músic perquè no tinc grans coneixements d’harmonia, però sí em fixo molt en com sonen les coses. Des de sempre. Sóc compositor? Compositor és Beethoven, jo faig cançons. Escric de tot, del que em toca, del que veig. N’hi ha d’amor, de desamor, de temes socials, de política, temes que necessito expressar. La música és una via d’escapament.

 

Per a qui ha estat espectador, que suposa actuar al FIB i compartir escenari amb els grans?

Hem tocat en teatres, a la fàbrica Estrella Damm,… mai en un festival. Aquest serà el primer i en el meu cas, a casa. És un privilegi, així que, suposo, toca disfrutar-ho.

En molts festivals, especialment els d’estiu, acostumes a veure sempre les mateixes bandes. Falta risc per part dels programadors que acaben apostant pels valors segurs, els de sempre i perden així identitat. Crec que això no passa amb el Festival de Blues: he descobert a Myles Sanko pel programa del festival, l’he escoltat i m’agrada molt; el recomano.

9 Flares Twitter 0 Facebook 8 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 9 Flares ×