Autor Economia
30 octubre 2015 a 18:00

La UE finança amb 190 milions d’euros projectes de recerca i innovació d’empreses i entitats catalanes

6 Flares 6 Flares ×
Escoltar

Aquests diners provenen del programa Horizon2020

Horitzo2020 // Imatge cedida per la Generalitat

Horitzo2020 // Imatge cedida per la Generalitat

Catalunya ha captat més de 190 milions d’euros en un any i mig del programa Horizon2020 de la Comissió Europea, la iniciativa més important de la història de la Unió Europea en R+D i innovació. Aquesta xifra suposa el 2,6% del total que la Comissió Europea ha adjudicat fins ara, un percentatge superior al pes de la població catalana respecte l’europea (1,5%).

S’ha donat a conèixer durant la 5a edició de la Jornada Connect-EU celebrada al Palau de Congressos de Barcelona, que ha comptat amb la presència de 1.000 empreses i entitats d’R+D i innovació catalanes.

L’objectiu de la jornada, organitzada per ACCIÓ i l’AGAUR, ha estat acostar els seus projectes d’innovació i recerca al finançament que ofereix la Unió Europea a través del programa Horizon2020. Des de l’any passat compta amb un pressupost de 80.000 milions d’euros fins el 2020.

L’acte ha estat inaugurat pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, el representant de la Generalitat a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, i el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.

Dels 190 milions d’euros captats per Catalunya, 46 milions d’euros han anat destinats  142 empreses, un 82,4% de les quals són pimes. En aquest sentit, segons el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, “El programa Horizon2020 permet a les pimes guanyar dimensió i participar en projectes competitius”. Puig també ha afirmat: L’Horizon2020 capil.laritza els seus instruments clarament a les pimes, per facilitar-los l’accés a la transferència de tecnologia”, ha dit. A més, “Catalunya és un dels entorns econòmics d’Europa que millor sap aprofitar els instruments europeus”.

Una de les novetats de l’Horizon2020 en comparació amb iniciatives similars anteriors és l’SME Instrument, una programa de finançament dissenyat específicament per a petites i mitjanes empreses. ACCIÓ, com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network de la Comissió Europea, assessora, informa i acompanya les empreses a les convocatòries de l’Horizon2020, que adjudica els ajuts per concurrència competitiva.

 

El 35% dels més de 190 milions d’euros captats a l’H2020 són fruit dels resultats dels programes de Ciència Excel·lent (ajuts del Consell Europeu de Recerca i Marie S. Curie, entre d’altres). Un altre 34,8% dels fons corresponen, majoritàriament, a projectes transnacionals de recerca i innovació en que han participat universitats i altres entitats del sistema de recerca i innovació de Catalunya enfocats a resoldre els reptes de la societat europea. Pel que fa a la resta dels 190 milions captats són fruit d’altres tipus de projectes.

Així mateix, del total de fons captats pel sistema de recerca, el 27,6% han estat destinats a centres CERCA, un 22,8% a universitats i un 11,2% a altres centres de recerca.

En aquest sentit, el director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha valorat: “Durant el primer any de l’H2020, Catalunya ha multiplicat per 3,5 l’obtingut el primer any de l’anterior programa de finançament europeu, l’FP7”. Per Martorell, “El sistema de R+D català és un dels més productius i exitosos d’Europa i, per tant, el nostre país apareix com una anomalia ‘positiva’ en el conjunt europeu”.

6 Flares Twitter 1 Facebook 4 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 6 Flares ×