Autor Economia
15 Octubre 2015 a 14:00

La variació interanual de l’IPC se situa en el -0,9%

Això significa cinc dècimes per sota de la d’agost

 

IPC // Imatge del web de Flickr

IPC // Imatge del web de Flickr

La inflació espanyola del mes de setembre disminueix tres dècimes respecte al mes anterior i deixa la variació interanual de l’IPC en el -0,9%, cinc dècimes per sota de la d’agost. Per la seva banda, l’IPCA (harmonitzat) disminueix sis dècimes, fins al -1,1%, i s’allunya de la del conjunt de la Unió Monetària.

Per la seva incidència, destaquen els augments en termes interanuals dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques (1,8%), de les begudes alcohòliques i tabac (1,3%), de l’ensenyament (1,1%) i de l’hoteleria i restauració (0,9%), i la disminució del transport (-6,4%), de l’habitatge (-4,4%) i de les comunicacions (-0,6%). Cal dir que la inflació subjacent augmenta una dècima en relació a l’agost i se situa en el 0,8% interanual.

A Catalunya, els preus al consum disminueixen quatre dècimes en relació a l’agost, el que situa la variació interanual en el -0,5%, quatre dècimes per sobre la del conjunt d’Espanya. A Catalunya els preus han augmentat més en alimentació i begudes no alcohòliques, en hotels, cafès i restaurants, ensenyament i oci i cultura, i s’han reduït més en l’habitatge i transport. Han augmentat menys en begudes alcohòliques i tabac, i medicina.

Barcelona, amb una disminució de quatre dècimes dels preus en relació al mes anterior, se situa amb una taxa interanual del -0,3%, la més alta de l’Estat. Girona, amb una reducció de quatre dècimes en relació a l’agost, situa la seva taxa d’interanual en el -0,9%. Lleida, amb una disminució de tres dècimes en relació a l’agost, situa la seva taxa interanual en el -1,0%. Finalment, a Tarragona, els preus es redueixen sis dècimes respecte a l’agost i situen la seva variació interanual en el -1,1%.

PIMEC considera que les dades d’inflació són positives perquè la caiguda dels preus respon bàsicament a l’evolució dels carburants, mentre que els indicis de recuperació es plasmen amb el creixement dels preus descomptant l’efecte dels carburants.

Switch to mobile version