Autor Cultura
10 Octubre 2015 a 11:00

Les mil i una sonoritats del blues

El festival, inaugurat ahir, centra el primer cap de setmana en talents locals i inclou disciplines com l’art

Mguel Bañon i Santiago Campillo van tocar junts un booggie amb els músics Ernesto Olvera i Ignasi Morral

Mguel Bañon i Santiago Campillo van tocar junts un booggie amb els músics Ernesto Olvera i Ignasi Morral // Foto: Judit Josa

Miguel Bañon i Santiago Campillo, ex component de M-Clan, van inaugurar ahir al Museu d’Art de Cerdanyola MAC la 26a edició del Festival Internacional Blues de Cerdanyola amb un concert en què més d’un va poder recordar el pas dels músics murcians per la mítica sala, avui desapareguda, El Último Tren.

Què dir d’un duo amb carretera i manta a les espatlles? Els dos en tenen prou amb les seves guitarres, les seves veus i el seu encant per posar-se als amants del blues, el country i el rock&roll a la butxaca, tal com va passar ahir a la nit.

Un públic heterogeni va omplir el patí del museu, situat en l’edifici patrimonial de Can Domènech i amb els espectaculars vitralls de les Dames de Cerdanyola de fons, tant en l’actuació dels dos guitarristes com en el show previ d’Angue Jazz Quartet, el saxofonista Jimmy Jenks, el pintor Ramon Gutiérrez i la coral de pares i mares de l’Escola el Turó de Guiera, A bots i a barrals.

A la sala Circus, en la programació del festival hi col·labora prop d’una vintena de sales que durant l’any mantenen el gruix de la programació en viu, hi tocava A contra Blues, reconeguda per la Unió Europea de Blues com la millor banda europea de blues del 2014, i que té entre els seus integrants músics locals. El primer cap de setmana del festival està dedicat al talent de la ciutat, amb bandes de Cerdanyola, del Vallès i nacionals.

Art, música i creació

Fotografies, vídeos i un quadre, el que va pintar Ruiperez, nom artístic del pintor Ramon Gutiérrez, durant l’actuació d’Angue Jazz queden pel record de la jornada inaugural, en què els assistents van poder degustar una copa de vi Cabernet Sauvignon, dels cellers avgvstvsforvm i cafès novell.

El MAC, que aquests dies omple pàgines de la premsa nacional per l’exposició a La Pedrera de Barcelona d’un dels vitralls modernistes, exposarà durant la setmana vinent el quadre del cartell del festival de Blues, que també signa Ruiperez, a més d’alguns dels esbossos, explica el director del museu Txema Romero.

El pintor es va deixar anar per les emocions i va crear una pintura de gran format en tons blaus on s’intueixen alguns moments de l’actuació d’Angue Jazz.

El festival, que se celebrarà fins al 18 d’octubre i compta amb més de 50 activitats, la major part gratuïtes, en bars, museus, places i parcs. La 26a edició fa un repàs, com es va viure en la jornada inaugural, per tots els matisos del blues, i dona cabuda a altres disciplines artístiques com poden ser el ball, la fotografia o la pintura.

Així, al B’art de l’Ateneu, el col·lectiu d’Artistes Plàstics mostra des de dilluns obres creades sota la inspiració del blues; el MAC acull diumenge al matí el taller familiar Pintant el blues; i la fins ara multitudinària trobada de fi de festa, la Barbacoa& blues, es reconvertirà diumenge 18, en una gran sessió de ball Swing amb l’Agrupació Musical de Cerdanyola, la Big Band Jazz Maresme, el concert Edu Manazas i l’escola de ball Roger’s Center.

La nit del 17: Un ventall de propostes precedeixen la nit més esperada

Se’ns dubte, aquesta és la nit més esperada; el Parc del Turonet, escenari gran, de la festa acollirà els grans concerts que abans es feien en jornada matinal.

Entre les figures més destacades hi ha l’actuació del guitarrista Carvin Jones, que està considerat el successor de Jimi Hendrix; John Németh, guanyador del premi al millor àlbum de blues del 2015; i Myles Sanko, per molts, el Jame Brown europeu.

Indigos, el grup de folk nord-americà, blues, soul i gospel nascut a Cerdanyola i que despunta en el panorama nacional, obrirà la Nit del Blues, que pels espectadors més veterans, té l’emotiu retorn de Los Deltonos.

Abans però, hauran desfilat per la plaça d’Abat Oliba, que aquest diumenge recupera els Vermouths blues, i pels escenaris de les sales un munt de talents, cadascun d’ells amb una història al darrera. Com el concert d’avui a la plaça d’Abat Oliba (20 h) de la Sun Street Blues i la Cerdanyola Blues Band, que ha reunit per l’ocasió a músics veterans dels escenaris com Albert Chaparro; o l’emotiva reunió de La Felipa Blues Reunion, diumenge a Cal Pepelu.

Aquest cap de setmana i fins dimarts hi ha concerts a Cal Pintxo, al The 1916 Irish Pub, al Circus, al Son de la Gramola, al Mama Mandawa o a la Taberna del Tio Tomb, entre altres, pel que el millor és consultar el programa i que cadascú es faci el seu propi recorregut de blues. Queda molt per descobrir.

Switch to mobile version