Autor Cultura
13 novembre 2015 a 13:00

Cerdanyola acollirà la primera Mostra Nacional de Feines del Camp amb Cavall

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Es celebra el dia 22 i s’acompanya de fires i mercats de proximitat

Arriers i l'alcalde Carles Escolà mostren el cartell del programa, ahir al MAC

Arriers i l’alcalde Carles Escolà mostren el cartell del programa, ahir al MAC // Foto: Judit Josa

El cavall no ha desaparegut del camp i en produccions d’agricultura ecològica tornen a recuperar-se antigues tècniques que semblaven en vies d’extinció. Cerdanyola acollirà el proper 22 de novembre la primera Mostra Nacional de Feines del Camp amb Cavall i els arriers faran exhibicions durant la jornada matinal de llaurar o rasclejar la terra, entre altres. La Mostra es realitzarà al Parc de Flor de Maig, entre els barris de Montflorit i Sant Ramon, de 10 a 14 h i es complementarà amb una fira de productes agrícoles de km0, un mercat d’artesania i la presència de cooperatives de consum.

Es tracta en part de “recuperar la història”, els orígens de Cerdanyola estan vinclats com se sap a la pagesia, si bé també hi ha l’objectiu de “posar en valor tècniques” que avui dia són útils, va dir ahir l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, després de la presentació del programa festiu al MAC.

La mostra, que organitzen els arriers i arrieres de Sant Antoni Abat i la Federació Catalana dels Tres Tombs, “és un esdeveniment important” per Cerdanyola, segons l’alcalde Escolà. A la ciutat no només hi ha en funcionament diverses cooperatives de consumidors, va recordar, sinó que la proposta també enllaça amb la línia estratègica del govern cerdanyolenc de promoure l’economia solidaria i de proximitat, les cooperatives i l’agricultura ecològica. Si bé s’ha començat a treballar en aquesta línia, no hi ha encara programes concrets definits, va puntualitzar el mandatari.

Ganes de fer el pagès

Els organitzadors esperen una bona assistència. Dins de la Federació, que agrupa 96 municipis de tot Catalunya on se celebra la festa dels Tres Tombs, “hi ha molta gent que vol vindre”, ara cal difondre la Mostra “al món del cavall”, va explicar el sot president de la Federació, Artur Garro. L’entitat portava temps buscant la possibilitat de fer un gran acte fora de la temporada dels Tres Tombs, que és de gener a maig.

Durant quatre mesos, s’alterna la celebració de festes en honor a Sant Antoni, patró dels animals, als 96 municipis federats. Cerdanyola inaugura cada any, junt amb altres poblacions federades, la temporada dels arriers amb la seva desfilada primerenca. Des de la recuperació de l’entitat, l’any 2000, els arriers locals, com també la mateixa federació, han anat recopilant una col·lecció d’eines del camp. Ocasionalment, han fet exhibicions i “concursillos” de tècniques agrícoles tradicionals, explica l’arrier Quirze Puig.

El debut de debò però, serà diumenge vinent. Exhibicions com la que van impulsar fa uns anys al Museu Ibèric de Ca n’Oliver, “no tenen res a veure”, diu. A la primera Mostra s’espera que hi assisteixin productors que encara llauren la terra amb cavalls i que utilitzen tècniques agrícoles tradicionals, així com distribuïdors de productes de proximitat.

Durant aquests dies, hi han moviments de terres al parc de Flor de Maig. No s’espantin, no són obres il·legals sinó preparatius per la Mostra de diumenge vinent, que inclou una demostració d’habilitats llaurant i també esmorzar tradicional. La trobada forma part del programa de la Festa Major de Sant Martí.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×