Autor Societat
29 Novembre 2015 a 18:00

El 2016 Catalunya acollirà 454 fires

El calendari firal 2016 s’ha presentat en el marc de la 22a edició del Congrés de Fires de Catalunya 

Felip Puig // Imatge cedida per la Generalitat

Felip Puig // Imatge cedida per la Generalitat

El 2016 Catalunya acollirà un total de 454 fires. Aquestes xifres formen part del calendari firal que s’ha presentat en el marc del Congrés de Fires de Catalunya, inaugurat a Vilanova i la Geltrú pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ramon Ferrando, i per l’alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras.

En el marc de la inauguració de la 22a edició del Congrés de Fires de Catalunya, el conseller Puig ha destacat la resistència del sector firalA més, ha afegit: “En una perspectiva de recuperació, ara cal afrontar nous reptes, adaptant-se als nous canals de comunicació i de comercialització. Un nou context econòmic, en el que cal repensar la necessitat de col·laborar per guanyar dimensió i apostar per l’especialització intel·ligent”.

Puig ha apuntat la importància de les fires internacionals que acull Catalunya cites com el Mobile World Congress, que a més de l’impacte econòmic que representen, serveixen per situar-nos i projectar-nos internacionalment. El conseller ha destacat:  “Les fires tenen una innegable dimensió econòmica, també una dimensió cultural, i afegiria una dimensió experiencial, de gestió d’emocions, ja que són reflex de l’hospitalitat i del gust per l’intercanvi que formen part de la nostra identitat col·lectiva”.

 

D’acord amb les dades facilitades pels diferents organitzadors firals, d’aquestes 454  fires, 44 seran d’àmbit internacional i estatal i 410 d’àmbit català, comarcal o local. En la presentació del calendari firal, el director general de Comerç, Josep Maria Recasens, ha destacat: “En els darrers onze anys, el sector firal a Catalunya s’ha evidenciat com a molt resistent, ja que tot i en els períodes de major incidència de la crisi, el nombre de fires celebrades arreu del territori sempre ha estat per sobre de les 410”. 

En relació al 2015, l’any que ve se celebraran 8 fires menys, un lleuger descens que s‘explica sobretot perquè la majoria de fires internacionals i estatals de caràcter biennal, se celebren en anys senars, i no parells. No obstant això, comparant amb 2014 en el qual es van celebrar 449, les fires previstes per al 2016 representen un augment de l’1,1%.

En total, se celebraran fires a 242 municipis. Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires: 194 (que representen el 42,7% del total); a les comarques gironines se’n celebraran 105 (el 23,1%); a la demarcació de Lleida, 90 (el 19,8%); i a les comarques tarragonines, 65 (el 14,3%).

Si bé se celebren fires al llarg de tot l’any, com ja és tradicional, el major nombre es concentren durant la primavera i la tardor. Destaquen especialment el mes d’octubre amb 79 fires (un 17,4%) i el mes de maig amb 55 (un 12,1% del total).

Per sectors, destaquen les fires multisectorials, amb un total de 132 activitats (el 29,1% del total), seguit de les 102 fires dedicades a alimentació, vins, hoteleria i els seus equips (el 22,5 %); les 76 d’artesania i ceràmica (el 16,7%); les 26 del sector de lleure, esport i turisme (el 5,7 %); 24 d’automoció (el 5,3 %); i 22 de ramaderia i avicultura (el 4,9 %). La resta es distribueix entre el sector serveis i diversos amb 17 fires (el 3,7% del total); 11 d’agricultura, maquinària agrícola i jardineria (el 2,4%); el sector serveis personals i el sector sanitat, medi ambient amb 10 fires respectivament ( 2,2%), i el 5,3,% restant (24 fires) entre altres sectors.

De la seva banda, el president de la FEFIC, Ramon Ferrando, ha apuntat que el repte ja no és tant augmentar el nombre de fires com que les ja existents guanyin expositors, espai d’exposició i generin més ocupació.  Ferrando ha assenyalat: “Cal sumar esforços per monitoritzar l’impacte econòmic que genera l’activitat firal a cadascun dels municipis per poder analitzar la repercussió sobre el conjunt de l’economia”.

Des del web del Departament d’Empresa i Ocupació es pot arribar al calendari de fires on es pot enllaçar amb els webs de les diferents fires per obtenir més informació. També hi consta l’adreça de correu electrònic per poder contactar amb les entitats organitzadores de les fires.

Fires de periodicitat pluriennal realitzades el 2015
 
BcnRail. Saló de la Indústria Ferroviària
biennal (senars)
Bta. Barcelona Tecnologies de l’Alimentació
triennal
Carbon Expo, Global Carbon Market Fair & Conference
biennal (senars)
Construmat. Saló Internacional de la Construcció
biennal (senars)
Expo EcoSalut. Saló de la Salut i la Qualitat de Vida
biennal (senars)
Exposòlids
triennal
Fdm – Fòrum Dental Mediterrani
biennal (senars)
Graphispag
quadriennal
Hispack. Saló Internacional de l’Embalatge
triennal
Iberzoo
biennal (senars)
Infarma. Saló de Medicaments i Parafarmàcia
biennal (senars)
Municipàlia. Saló Internacional d’Equipaments Municipals
biennal (senars)
Pharmaprocess
biennal (senars)
Piscina & Wellness Barcelona
biennal (senars)
Saló Internacional de l’Automòbil de Barcelona
biennal (senars)
Tissue World
biennal (senars)
Fires de periodicitat pluriennal previstes per al 2016
Alimentària. Saló Internacional de l’Alimentació i Begudes
biennal (parells)
Hostelco
biennal (parells)
Liber. Saló Internacional del Llibre
biennal (parells)
Maqpaper
biennal (parells)
Motoh! Bcn
biennal (parells)
Saló Internacional del Caravàning
biennal (parells)
Switch to mobile version