Autor Societat
24 Novembre 2015 a 10:00

El Programa Reincorpora ha facilitat la reinserció de més de 2.000 interns

Es desenvolupa a Catalunya en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat i el seu Centre d’Iniciatives per a la Reinserció

Reincorpora // Imatge cedida per la Generalitat

Reincorpora // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, han renovat la seva col·laboració per al desenvolupament del programa Reincorpora a Catalunya, un projecte dirigit a facilitar itineraris d’inserció sociolaboral a interns procedents de tots els centres penitenciaris catalans.

Des que 2011 Reincorpora ha facilitat itineraris personalitzats a 2.743 interns que es troben en la fase final de la seva condemna. Un total de 2.285 han finalitzat el seu itinerari amb èxit i, d’aquests, el 45 % han estat contractats. Entre 2011 i 2015, l’Obra Social de La Caixa ha destinat més de 10 milions d’euros al projecte.

A falta de les dades de tancament de 2015, el 55 % dels interns que han completat el seu itinerari entre gener i octubre d’aquest any ja han aconseguit una feina (219 d’un total de 394). Pel que fa al perfil, dels 480 interns participants en els itineraris d’aquest any, 436 són homes i 44, dones.

A grans trets, i segons les necessitats de cada participant, els itineraris es divideixen en les fases següents: posicionament davant l’ocupació; formació i pràctiques no laborals; serveis solidaris i recerca activa d’ocupació i inserció laboral a través del programa Incorpora de l’Obra Social de La Caixa.

 

Enguany els participants poden formar-se en algun dels 45 punts de formació Incorpora en funcionament a Catalunya. Aquests punts es dirigeixen als usuaris d’Incorpora amb més dificultats per trobar feina, i imparteixen 135 formacions.

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha explicat: “Fa cinc anys que vam posar en marxa Reincorpora a Catalunya, de la mà del Departament de Justícia, i estem més convençuts que mai de la necessitat d’aquest tipus d’iniciatives. L’evolució del programa, que ja aconsegueix que més del 50 % dels participants trobi feina, ens esperona a seguir treballant en aquesta direcció”.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha reiterat: “Des de les administracions es pot fer moltíssima feina orientada a la reinserció de les persones privades de llibertat, però la col·laboració de la societat és cabdal per sortir-nos-en”. Ha afegit: “Per això hem de fer créixer i consolidar col·laboracions com la que avui renovem”.

La concreció de cada itinerari neix d’una valoració inicial de les capacitats, de les necessitats i de les dificultats de cada persona, de manera que possibiliti l’establiment d’objectius, prioritats i compromisos.

La intervenció de les entitats es complementa amb la realització de projectes de servei a la comunitat, unes actuacions que faciliten i milloren les competències, estimulen les habilitats i reforcen els valors, donant resposta a les necessitats de l’entorn més immediat i promovent la participació social i el compromís cívic.

Aquest any, 2.250 persones s’han beneficiat dels serveis solidaris impulsats per Reincorpora, que es dirigeixen a un ampli ventall de col·lectius: gent gran, associacions de veïns, usuaris de centres cívics, joves en situació de vulnerabilitat, estudiants, persones amb discapacitat i immigrants, entre d’altres, en plena consonància amb els principis d’actuació de l’Obra Social de La Caixa.

Amb un plantejament pioner en l’àmbit penitenciari i amb la intenció d’oferir una atenció integral, Reincorpora es basa en el concepte d’aprenentatge-servei, una proposta educativa que combina intencionalitat pedagògica i utilitat social. En aquest cas s’aplica a un itinerari d’inserció que uneix la formació en oficis, les actuacions de servei a la societat i la integració laboral.

El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública del Departament de Justícia dedicada a la reinserció dels presos mitjançant la formació en oficis i el treball penitenciari, s’encarrega de la coordinació tècnica de totes les entitats participants, a més de dur a terme la selecció i el seguiment dels interns.

Switch to mobile version