Autor Política
28 Novembre 2015 a 11:00

Esquerres per la ruptura amb l’estat i la ruptura amb l’estatus quo

Es presenta al Pont Vell un “espai de trobada” per vertebrar l’esquerra sobiranista

Presentació ahir al Pont Vell de l'Associació Esquerres per a la República Catalana

Presentació ahir al Pont Vell de l’Associació Esquerres per a la República Catalana // Judit Josa

 

El procés sobiranista ha deixat descol·locades les organitzacions polítiques clàssiques i a orfes a part de l’extens espai polític entre ERC i la Cup. L’exalcalde de Cerdanyola, Toni Morral va presentar ahir al centre cívic del Pont Vell l’Acord d’Esquerres per a la República Catalana.

Es tracta d’una associació que inicialment agrupava a sobiranistes de Procés Constituent, d’ICV, d’EUiA, CCOO i altres organitzacions de l’esquerra transformadora i que, des de la seva presentació a Barcelona, ha anat sumant sensibilitats diferents i incorporant gent nova.

Som de les associacions més tranversals de l’esquerra organitzada” va remarcar ahir Morral, que és també el secretari de la nova associació, durant la presentació per a Cerdanyola i Ripollet.

A la ponència al Pont Vell, que s’emmarca en una gira pel territori amb l’objectiu d’ampliar la base de l’associació, va acompanyar-lo el president de l’Associació, Josep Lluís Fernández i el portaveu Francesc Mates, de Catalunya Si que es pot.

Nacionalisme i radicalitat democràtica, dues cares d’una mateixa moneda

La nova associació no aspira a convertir-se en un partit polític, van clarificar els ponents. Segons la seva definició vol ser un “espai de trobada i debat” per aportar “ideari” i “influir” en la constitució de la república catalana, que és “el més engrescador” de la situació política actual, van valorar.

Fidels a aquesta declaració d’intencions, les cadires estaven disposades en forma de rotllana i l’acte es va desenvolupar més com un diàleg que com una ponència. Anàlisis sobre la revolta democràtica que suposa el procés sobiranista, reflexions emmarcades en la història i debat polític. Entre altres van assistir-hi, persones vinculades amb Compromís de Cerdanyola, de MES, ex militants d’ICV i amb ERC de Ripollet o l’associació d’Aturats.

Segons van explicar, Acord d’Esquerres per la República Catalana es fonamenta en tres eixos programàtics: la ruptura amb l’estat espanyol i l’estatus quo, la república catalana i el procés constituent del nous país. El seu objectiu és vertebrar l’espai de l’esquerra existent entre ERC i la CUP i que sigui “l’oportunitat de les esquerres per fer aportacions per a un país nou” van dir.

Des de l’entitat, es considera que l’eix social i l’eix nacional són dues “cares de la mateixa moneda” i que el procés català que s’ha engegat de baix a dalt, van recordar, té incorporat a l’ADN molt de revolta democràtica.

La gira pel territori, que es fa després de fer públic el manifest i de l’acte de fundació a Barcelona, el passat mes de juliol, finalitzarà a la primavera amb la convocatòria d’una assemblea nacional. Durant actes com els d’ahir al Pont Vell, que va aplegar unes 25 persones, es dialoga i es recullen noves adhesions.

Switch to mobile version