Autor Societat
19 novembre 2015 a 15:00

La diada de la discapacitat més reivindicativa

9 Flares 9 Flares ×
Escoltar

El manifest denuncia “el malestar punyent” per l’incompliment de la llei de la Dependència

Presentació ahir de la Diada de la Discapacitat que se celebrarà el dia 3 de desembre

Presentació ahir de la Diada de la Discapacitat que se celebrarà el dia 3 de desembre // Foto: Judit Josa

El dia 3 de desembre se celebra la diada de la Discapacitat i Cerdanyola se sumarà a la celebració amb diverses activitats i la lectura d’un manifest que serà més reivindicatiu que mai. “Sense atenció a la dependència és impossible que hi hagi autonomia” va remarcar ahir la responsable del centre ocupacional Barcanova, Neus Arnedo, que, en la presentació de la diada, va voler expressar “el malestar punyent” del sector per l’incompliment “agreujat any rere any” de la Llei de l’Autonomia i l’atenció a la Dependència.

El manifest s’aprovarà al proper ple municipal —tots els grups municipals se l’han fet seu, van explicar ahir els responsables polítics— i es llegirà el dia 3, en l’acte central a la Biblioteca de Cerdanyola.

El text posa en paper les “mancances i dolors que causa l’incompliment” de la Llei, segons Arnedo i ha estat consensuat per totes les entitats que configuren la Taula de la Diversitat Funcional de Cerdanyola, entre aquestes Barcanova, Aspadi i Associació Tortuga.

Qüestió de drets civils

En el marc de la Taula s’ha preparat la festa que promou la inclusió social i compta amb la participació i implicació de les escoles. “Ens fa molta il·lusió presentar aquesta diada, tot i que la preparació i el gruix de la feina l’han feta les entitats representades a la Taula de la Discapacitat. L’Ajuntament només les aglutina i els hi dóna suport” va reconèixer en l’obertura de la presentació el regidor de Serveis Socials, Ivan González.

A l’acte, celebrat a la sala de plens i en què van assistir-hi com a públic diverses entitats de persones amb discapacitat, van participar-hi també l’alcalde Carles Escolà i la regidora de Drets Civils i Educació, Elvi Vila.

Això ha estat així perquè des del Govern es vol desplaçar paulatinament l’atenció a la discapacitat de Serveis Socials a l’àrea de Drets Civils, a l’entendre-ho com a polítiques d’inclusió i cohesió social més que d’atenció puntual, van anunciar.

Infants: parlar de la diferència

La imatge de la Diada, que es va presentar ahir, és enguany una nena coixa sostinguda per globus. El dibuix ha estat seleccionat entre 225 propostes que han realitzat escolars dins de les activitats de diversitat del programa Cerdanyola Educa i que s’exposaran del 23 de novembre al 23 de desembre a la Biblioteca de Cerdanyola, segons ha explicat Gabriel Ortega, de l’entitat Aspadi. L’autora del cartell, alumna de segon de l’escola  Carles Buigas, Andrea Castaño, va detallar ahir que havia buscat una imatge que “agrades a la gent”.

És amb ells”, va dir Arnedo, assenyalant a la jove autora, “amb qui hem de fer la feina, que ens vegin amb les nostres diferències i que no s’estranyin o que si, s’estranyen en puguin parlar”. El centre Ocupacional Barcanova realitza des de fa tres anys sessions de ioga a les escoles. En aquest espai conviuen persones amb discapacitat severa o lleu i alumnes escolars. “És una experiència molt maca —narra la seva responsable—, perquè ens relaxem, ens toquem i parlem junts”.

La col·lecció de fotografies dels tallers de ioga es podrà veure també durant la diada a la Sala Enric Granados de la Bibilioteca Central.

De la reivindicació al gaudi

A banda de les dues exposicions i la lectura del manifest, a càrrec de Txell Aymerich, que és invident, el programa inclou la representació d’obres de teatre el 26 i 27 de novembre, la projecció del film Bailando por dentro a l’Ateneu i una visita guiada al Museu d’Art MAC per a persones sordes, entre altres propostes sensorials que es realitzen al llarg de les properes setmanes. “Esperem que la diada de la discapacitat sigui molt fluida per a tothom” va desitjar ahir el representant de l’Associació Tortuga, Juanjo Giménez, destacant l’oferta més lúdica, d’una jornada que es vol més reivindicativa que mai.

A Cerdanyola queda “encara recorregut” en matèria d’inclusió i reconeixement de la diversitat, segons l’alcalde Escolà, que entre altres reptes, va apuntar una major transversalitat de les polítiques municipals, la introducció de criteris inclusius a la planificació urbanística o, per exemple, en activitats esportives.

Escolà va mostrar-se molt crític amb les polítiques “austericistes”, que han estat adoptades per voluntat política, va denunciar, i va considerar que no s’estaven “garantint els drets de les persones”. Cadascuna amb les seves diferències.

9 Flares Twitter 0 Facebook 8 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 9 Flares ×