Autor Societat
25 novembre 2015 a 18:00

Prop d’11.000 denúncies per violència masclista instruïdes pels mossos aquest any

8 Flares 8 Flares ×
Escoltar

Augmenten un 97% els delictes relacionats amb el descobriment i revelació de secrets

Violència masclista // Imatge del web de xarxanet

Violència masclista // Imatge del web de xarxanet

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra han instruït un total de 10.918 denúncies de violència masclista en l’àmbit de la parella des del gener fins a l’octubre de 2.015. Representa un 0,7% menys respecte el mateix període de l’any anterior quan es van tramitar 10.995 denúncies.

Per tipologies delictives: la violència física (lesions lleus, lesions greus i temptatives d’homicidi)  representa el 37% de la violència masclista en l’àmbit de la parella. La violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant/vexatori) suposa un 48%. La violència sexual (abusos i agressions sexuals dins la parella o exparella) suposa un 2% i altres tipus de violència com els delictes relacionats amb drets i deures familiars (impagaments de prestacions), detencions il·legals, danys i descobriment i revelació de secrets  representen un 13%.

En aquest darrer àmbit enguany caldria destacar un increment notable del 97%, passant de 36 casos denunciats a 71, pel que fa al delicte de descobriment i revelació de secrets. Aquest augment mostra una tendència a l’alça que ja es va manifestar l’any anterior i que està associat a l’ús d’internet i de les xarxes socials  i a la difusió d’imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i l’agressor, entre els quals hi ha o hi ha hagut una relació sentimental.

Aquest augment podria estar motivat per una major difusió i informació dels riscos  d’internet i de les xarxes socials en casos de parelles / exparelles sentimentals. L’any 2.015 s’han realitzat un total  de 3.586 presentacions/ col·loquis en aquest àmbit amb una totalitat de 102.456 assistents.

El 96% de les víctimes ateses durant l’any 2.015 són majors d’edat, de les quals un 85% es concentren en la franja d’edat dels 21 als 50 anys, i un 4% són menors d’edat. Des del mes de gener es registra un descens generalitzat de víctimes en totes les franges d’edat, excepte a partir de la franja dels 61 anys on s’observa un lleuger increment respecte el mateix període de l’any anterior.

 Actualment, els Grups d’Atenció a la Víctima de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra han realitzat fins a l’octubre d’enguany 10.153 seguiments a víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella. D’aquests seguiments, 6.648 corresponen a víctimes que tenen mesures de protecció acordades pels jutjats.

 A Catalunya, des del gener fins al 25 de novembre de 2015 han mort 6 dones a mans de les seves parelles / exparelles. En el mateix període de l’any anterior van ser assassinades 14 dones. En tots els assassinats / homicidis han estat detinguts els autors, excepte en 2 fets en què l’autor va ser trobat mort per suïcidi .

En tots els casos, no hi havia denúncies anteriors a cap cos policial i no existien mesures judicials de protecció. A més, quatre de les sis dones mortes convivien amb el seu homicida.

Durant l’any 2015 s’han realitzat 4.288 detencions per violència masclista en l’àmbit de la parella. La majoria dels agressors tenen entre els 21 i 50 anys, franja d’edat que coincideix amb la de les víctimes ateses.

8 Flares Twitter 0 Facebook 7 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 8 Flares ×