Autor Cultura
12 Novembre 2015 a 15:00

Sant Martí arriba i el sol llueix

La festa dels nens dóna pas a un cap de setmana carregat d’activitats. Te’n proposem algunes.

Representació de la llegenda de Sant Martí, dimecres, en un dels laterals d'Abat Oliba

Representació de la llegenda de Sant Martí, dimecres, en un dels laterals d’Abat Oliba // Foto: Judit Josa

Immersos en un estiuet de Sant Martí excepcionalment llarg el dia del patró de Cerdanyola no va ser cap excepció. Centenars d’infants i les seves famílies van aprofitar la festa escolar per omplir ahir la plaça d’Abat Oliba: arribava el sant que, reencarnat en el pallasso cerdanyolenc i membre de la Comissió de Festes, Fèlix Heras, va explicar el viatge des d’Hongria fins a Catalunya al segle IV abans de Crist. Durant la jornada matinal, hi va haver també espai pels tallers artístics, les arts visuals, l’animació i els jocs inflables.

Conta Heras que per recrear els fets de patró local que van coronar-lo sant, va tirar dels reculls del folklorista català Joan Amades i ho va amanir amb força imaginació. Pel lateral de l’església, on es representava l’espectacle, van acabar desfilant els personatges típics de les estampes més tradicionals de Festa Major: el pregoner, la cuinera de la fira, els diables, els arriers o la mestressa que fa fira.

Fets llegendaris com l’aposta amb el diable per crear l’arc de Sant Martí més bonic (només cal mirar el cel després de la pluja per saber que va guanyar el nostre sant), o l’acte de generositat de partir la seva capa en dos per abrigar a un pobre ( que és el motiu pel qual en aquesta època de l’any llueix el sol) es van mesclar amb les “animalades” del pallasso-sant en un espectacle participatiu que inaugura, segons tècnics de Cultura, una nova tradició.

Fins al maig de l’any passat, s’explicaven llegendes de la cultura local en sessions clàssiques de contacontes al Museu. En la festa major del Roser d’enguany, els organitzadors van assajar explicar-les en forma d’espectacle. El presentat ahir, amb gallines, gats i gossos com a coprotagonistes, continuava en aquesta línia i, a jutjar per l’èxit obtingut, és possible que es mantingui en les properes edicions.

Festa grossa

La festa infantil dóna pas a un cap de setmana carregat, en què les propostes gastronòmiques, culturals i esportives s’alternen amb exhibicions de cultura tradicional. Dissabte i diumenge passat hi van haver les primeres mostres, amb una massiva diada castellera a la plaça de Francesc Layret. El temps acompanya per sortir al carrer i viure algunes d’aquestes propostes:

Grans espectacles. La carpa de la plaça de Sant Ramon acollirà aquesta nit (21h) la interpretació de la Gàbia de grills, una versió de la Jaula de las Locas adaptada i representada pel Grup Artístic Teatral. El picant vestuari d’alguns dels actors aficionats sorprendrà a més d’un. Altres espectacles que es podran veure durant la festa són el musical Hairspray , de Solidaritat en dansa, (dissabte, 19 h) i el musical de final de festa Mama Mia (diumenge, 19h), tots dos a la carpa.

Pregó. Els imprescindibles Batúcamela, grup de batucada de Cerdanyola, aportaran ritme i coreografia demà, divendres (19h) al pregó que pronunciarà l’associació Cerdanyola comerç i serveis des del balcó de l’Ajuntament. Els que tinguin ganes de riure tindran ocasió d’escoltar el contrapregó dels diables, dissabte, a les 21.30 h al mateix balcó.

Fires i desfilades. La carpa de Sant Ramon torna a ser l’escenari (divendres, 22h) de la desfilada de Moda Cerdanyola Apassiona’t, en què els veïns fan de models i els botiguers i estilistes locals presenten propostes. La desfilada és pràcticament tot un espectacle i, com en les darreres edicions, té la col·laboració dels balladors de Roger’s center.

La fira d’artesania, el mercat de productes ecològics i el mercat medieval, que és un dels vasos comunicants entre els dos grans escenaris festius que són la plaça d’Abat Oliba i la de Sant Ramon, conviuran dissabte en oferir temptacions. Durant el recorregut, tan dissabte com diumenge es podrà practicar Tir amb arc als jardins de la Torre Vermella o aturar-se per contemplar els bonsais de l’exposició de Kusamono al Museu d’art de Cerdanyola.

Música. Una festa major sense música no seria festa. Els més joves gaudiran amb les actuacions de 37 Grados, Torrats (tribut Sopa de Cabra) i Play The Came (Tribut Queen) en la quarta edició de la nit jove (dissabte, a les 22 h). Abans, a partir de les 10.45 h del matí i durant la concentració de motos Harley-custom, hauran actuat a la mateixa plaça de Sant Ramon Jodie Cash Finger, The Double Six i Loco Cadillac Solitario.

La divertida orquestra local Jonies Band ho farà a les 18 h de dissabte i Angue Jazz amenitzarà diumenge el Tapa-tapa de Sant Martí (a la carpa de la plaça de Sant Ramon), on l’organització espera aplegar a tots els romers de l’Aplec de Sant Iscle. L’esperat concert de corals tindrà lloc el darrer dia de festa major (diumenge, 17 h) també a la carpa.

Activitats tradicionals. La cercavila de Sant Martí, dissabte a les 16.30 h, representa una bona ocasió per observar amb un sol cop d’ull la cultura popular representada a la festa: gitanes (ballada dissabte 11 hores), sardanes (ballada diumenge, a les 12 h a l’esplanada de Sant Iscle), o diables (correfoc dissabte a les 20.30 h), entre moltes altres expressions de cultura popular. Els arriers organitzen passejades amb ponies dissabte i diumenge, al paisatge de La Farigola.

El tast pel programa es completa amb diverses activitats per a nens i també propostes gastronòmiques. En total en són més de 40 organitzades per la Comissió de Festes en col·laboració amb entitats locals.

Switch to mobile version