Autor Societat
30 novembre 2015 a 11:00

Santi Vila denuncia que l’Estat posa en risc els ajuts socials a l’habitatge per a 47.000 famílies

3 Flares 3 Flares ×
Escoltar

L’ordre ministerial publicada al BOE obvia els ajuts socials a l’habitatge del llistat dels serveis que es poden finançar mitjançant el FLA

Santi Vila // Imatge de Gencat

Santi Vila // Imatge de Gencat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha denunciat que el govern espanyol ha exclòs els programes socials d’habitatge d’entre els serveis públics que es consideraran prioritaris a l’hora de concedir a la Generalitat els recursos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

 

Aquesta exclusió afecta les prestacions per al pagament al lloguer; les subvencions urgents per al pagament del lloguer, la hipoteca o a desnonats; ajuts al pagament de l’habitatge dels usuaris del parc públic i els ajuts destinats a entitats que gestionen habitatges d’inclusió social; entre altres despeses.

En total, 47.084 famílies beneficiàries dels ajuts socials passen a veure’s en una situació on el seu pagament no es considera ni essencial ni prioritari, en el cas que la Generalitat no disposi de recursos de tresoreria propis per a fer-hi front. Cal tenir present que, només aquest 2015, el pressupost que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya destina a aquests ajuts socials suma 85 MEUR.

Santi Vila, ha qualificat aquesta situació d’indignant tenint en compte el teòric compromís del Ministeri d’Hisenda perquè aquest control de les despeses no perjudiqui els ciutadans.

Vila ha assegurat: “Si atenguéssim amb rigor el que ens demana el Ministeri, deixaríem d’atendre uns 85 MEUR que teníem previst invertir aquest 2015 per ajudar a més de 47.000 famílies amb dificultats per pagar el lloguer o les quotes hipotecàries”.

El conseller ha insistit en que aquestes famílies estan en risc de perdre el seu habitatge, en una situació especialment vulnerable. Ha denunciat: “És una partida pressupostària que en cap moment es pot posar en risc”.

 

Per aquest motiu, el conseller ha exigit al Ministeri d’Hisenda que rectifiqui immediatament i que resolgui la situació amb una modificació al BOE o com consideri oportú, incloent les partides d’ajuts socials a l’habitatge entre les despeses prioritàries.

El fet de no haver inclòs aquestes subvencions entre els serveis públics essencials comporta que, si el Govern no disposa de recursos per finançar-les, haurà de demanar-ho explícitament al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, que estudiarà cas per cas si acaba concedint els fons necessaris o no.

En qualsevol cas, Vila ha explicat: El Govern de Catalunya ha donat la instrucció de què aquests pagaments es continuïn fent, encara que sigui violentant més una situació de tresoreria que tothom coneix”. A més ha reblat: “No deixarem els nostres conciutadans a l’estacada”. 

 

Actuacions
2015 (famílies)
Prestacions al pagament del lloguer
37.500
Prestacions urgents (lloguer/hipoteca/desnonats)
3.000
Ajuts implícits (als usuaris del parc públic)
3.500
Ofideute (solucions pactades)
750
Meses d’emergències (adjudicacions)
590
Habitatges de la Xarxa d’inclusió amb ajut
1.744
Total d’ajuts
47.084
 
Imports
2015 (euros)
Prestacions al pagament del lloguer
70.238.609
Prestacions urgents (lloguer/hipoteca/desnonats)
6.000.000
Ajuts implícits als usuaris del parc públic
5.850.667
Ajuts habitatges Xarxa d’inclusió
2.600.000
Total despesa en ajuts directes
84.689.276
3 Flares Twitter 0 Facebook 2 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×