Autor Món animal
30 novembre 2015 a 18:00

Un cadell de gos ha arribat a casa! Ara com ho fem?

3 Flares 3 Flares ×
Escoltar
Un cadell de gos ha arribat a casa! Ara com ho fem? // Foto: Teresa Garcia

Un cadell de gos ha arribat a casa! Ara com ho fem? // Foto: Teresa Garcia

El gran dilema: espero que les vacunes facin el 100% del seu efecte (cap al 3r mes) o començo abans a presentar-li estímuls importants?

Tot i que no hi ha un consens clar respecte aquest tema, el que puc dir és que no és possible viure aquest procés de forma impecable sense assumir un cert risc per una banda o per l’altra: salut física o prevenció a nivell de comportament.

Com a molt mínim, el que hauríem d’oferir a un cadell d’unes 8 setmanes de vida serà la possibilitat de veure, olorar i sentir de forma gradual els estímuls que serà necessari que toleri en l’edat adulta. Per a això, amb l’animal a coll anirem passejant per zones de més a menys tranquil·les, fent sortides al principi molt curtes i gradualment més llargues (evitarem llargs passejos amb el cadell que esgotin l’animal). Si alguna persona us atura per a saludar el petit (probablement en seran unes quantes) haureu de ser molt clars en el “com” fer-ho. Un consell: si no són capaços de fer-ho correctament, que no s’hi apropin massa. Per a això tenim els amics i coneguts, per a poder guiar-los en el procés i que ens ajudin a fer del nostre gos un animal sociable i tranquil.

Als propietaris amb ganes de prevenir els problemes de comportament més relacionats amb una pobra socialització (inseguretat, por, agressivitat, etc.) us diria que valoréssiu de forma autònoma si voleu assumir el risc o no. A nivell personal i professional, em decanto per una aposta a mig camí en la que podrem anar avançant en el procés sense deixar de banda totalment el problema de les vacunes. Com? Buscant zones poc transitades per gossos en les que el nostre amic pugui explorar, contactar amb amics que sabem que tenen gossos vacunats i pactar visites en les que el nostre cadell pugui continuar amb el seu aprenentatge a nivell social, etc.

Recordem que tot el procés valdrà la pena que sigui gradual i sense pressa, respectant el ritme de l’animal.

La manipulació:

És necessari que acostumem al nostre cadell a ser explorat a les diverses zones del seu cos. En un futur, més d’un veterinari li haurà de fer i, a més, volem un gos equilibrat que permeti i fins i tot gaudeixi del contacte físic amb les persones.

Per tal de crear associacions positives en aquest sentit, diversos cops a la setmana agafarem el nostre cadell i li mirarem pacientment les orelles, els ulls, els ditets, la panxa, etc. Quan es mostri relaxat li donarem un premi i li direm “molt bé”. Si no es relaxa, esperarem una mica i continuarem. També caldrà practicar activitats que en el futur seran rutinàries com: posar i treure-li el collar i/o arnés amb el que passejarà, pentinar-lo o eixugar-lo amb una tovallola premiant el comportament tranquil. Quan finalitzem la sessió li direm: “Ja està” i el deixarem baixar de forma suau. Si teniu dubtes de com realitzar una bona manipulació, consulteu a un professional de confiança.

Control d’impulsos o autocontrol:

Per tal d’aconseguir un futur gos amb capacitat per esperar i evitar que salti ràpidament sobre els recursos que desitgi (menjar, altres gossos, etc.) serà important que comencem des de ben petit. El control dels seus impulsos no té a veure amb la desterrada i obsoleta teoria de la dominància, sinó amb un tema de confiança, respecte mutu i convivència en societat, a més de la tranquil·litat per part del propietari de que el nostre gos ha après les senyals comunicatives necessàries per a saber quan pot fer les coses i quan no.

 Alguns exercicis:

  • Esperar abans de menjar
  • Esperar abans d’entrar o sortir de casa, de l’ascensor, del cotxe, etc.
  • Esperar abans d’anar a buscar una joguina gos

Per a practicar l’autocontrol realitzarem exercicis com el següent: Li demanarem al nostre gos un comportament senzill après prèviament (com el “seu”) i posarem el plat de menjar a terra. Si el cadell s’aixeca, retirarem el plat. Un cop aconseguim que l’animal es mantingui quiet i tranquil, li direm “molt bé” i li direm “ves”.

El joc cooperatiu serà una gran eina per a practicar l’autocontrol del nostre gos. Per a fer-ho correctament, caldrà la pràctica amb un professional del comportament caní. Amb exercicis senzills, podrem ensenyar el nostre gos a “deixar” anar la joguina quan li demanem i a no agafar-la fins que no li donem la senyal corresponent.

També li podrem ensenyar a rebutjar objectes, altres animals, etc. que tingui la temptació de perseguir o agafar i que pel moment, pertinència o context no vulguem que hi interaccioni.

A les pròximes entregues podreu obtenir més informació sobre els temes importants per a la criança d’un cadell.

Si desitjeu fer-nos alguna consulta en particular us atendrem gratuïtament a [email protected]

Gràcies!

Indicans

3 Flares Twitter 0 Facebook 2 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 3 Flares ×