Autor Societat
18 Desembre 2015 a 11:30

Cerdanyola en situació de risc per contaminació atmosfèrica

Es recomana l’ús del transport públic i minimitzar el cotxe a l’espai urbà

contaminacio La contaminació a l'àrea metropolitana de Barcelona ha fet activar e protocol // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

contaminacio
La contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona ha fet activar e protocol // Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

Cerdanyola pateix aquests dies una situació de risc per contaminació atmosfèrica, que es produeix a un total de 40 municipis de l’àrea de Barcelona declarats com a zona de protecció especial. Segons la informació facilitada per la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, hi ha prevista la intrusió de pols sahariana amb concentracions de pols en superfície que superen el límit diari de PM10 (partícules amb diàmetre inferior a 10 micres) i es preveu que aquests valors es mantindran o s’incrementaran els propers dies. La Generalitat ha activat un avís preventiu, que no comporta l’activació de cap pla d’emergència.

Els municipis en risc per contaminació atmosfèrica són: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Martorelles, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

La situació atmosfèrica d’anticicló que es produeix aquests dies impedeix la incursió de fronts atlàntics i projecta vents càlids del sud, cosa que ha provocat una densa capa de contaminació.

Cada any es produeixen 3.500 als 57 municipis que conformen l’àrea metropolitana de Barcelona per culpa de la contaminació, segons un estudi del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL), encarregat pels departaments de Medi Ambient i Habitatge i de Salut de la Generalitat. L’alt nivell de partícules contaminants a l’aire d’aquests municipis,  que duplica el volum aconsellat per l’OMS, provoca aquestes morts. L’estudi, a més, conclou que la reducció de la contaminació atmosfèrica a Barcelona al nivell que recomana l’OMS pot tenir com a conseqüència un augment mitjà de l’esperança de vida de 14 mesos.

Consells d’autoprotecció:

No feu esforços físics prolongats a l’aire lliure.

Eviteu consumir tabac.

Reduïu l’estona que passeu en espais a l’aire lliure.

 

Consells per reduir els nivells de contaminació:

Eviteu els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat.

Utilitzeu el transport públic o el mitjà de transport menys contaminant.

 

Grups de població especialment sensibles

Sempre que hi hagi un avís de superació dels nivells d’ozó o es declari un episodi ambiental per diòxid de nitrogen o per partícules, cal extremar les precaucions i la vigilància amb els grups de població especialment sensibles:

Els nadons i els nens són el grup amb major risc a l’exposició, especialment els nens quan són a l’aire lliure fent activitats físiques.

També qualsevol adult que faci activitats físiques prolongades a l’exterior.

Les persones amb malalties respiratòries com asma o bronquitis crònica.

Les persones amb malalties cardiovasculars.

La gent gran.

 

Switch to mobile version