Autor Economia
13 Desembre 2015 a 18:00

El 50% de l’economia catalana depèn del sector industrial

Això conclou l’estudi La Nova Indústria

Industria catalana // Imatge cedida per la Generalitat

Industria catalana // Imatge cedida per la Generalitat

El 50% de l’economia catalana té una vinculació directa amb el sector industrial. Això conclou l’estudi La Nova Indústria realitzada a partir de les taules input-output de Catalunya que s’ha presentat aquest matí a la seu d’ACCIÓ.

L’acte ha comptat amb la participació del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; el secretari general d’Empresa i Ocupació, Xavier Gibert; el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres; i l’autora de l’estudi i directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Barcelona, Carme Poveda.

El concepte nova indústria’contempla la importància real de la indústria en l’economia catalana, tenint en compte no només les activitats productives de transformació sinó també els serveis que fan possible aquesta producció, com són els tecnològics, els financers, el comerç o el transport, entre d’altres. El secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat: Hem encarregat aquest estudi perquè volíem saber el pes que té la nova indústria en la realitat catalana”. Torres ha afegit que les dades del 2011, presentades el juliol passat, són les més recents.

Seguint aquest concepte, s’observa que el pes de la nova indústria representa més del 50% del Valor Afegit Brut (VAB) de l’economia catalana el 2011, mentre que, si no es tenen en compte, el pes de la indústria tradicional ja supera el 20%, objectiu que la UE s’ha marcat pel 2020 .

En la seva intervenció, el conseller Felip Puig ha explicat: En una economia diversa com la nostra, la prioritat ha de seguir sent la indústria”. El conseller ha afegit: “Tenim una estructura econòmica i industrial ben orientada per participar en un nou salt industrial. Podem tenir confiança en la nostra indústria com un dels motors de recuperació del país.

Puig ha conclòs: “La indústria que s’externalitza és cada vegada de més valor afegit, així com de major consum i aquest consum, més local. Creixem en productivitat i això ens fa ser més competitius”.

El document conclou que, a Catalunya, no s’ha produït una desindustrialització amb la intensitat que es pensava, sinó que el sector de serveis a la indústria ha tingut un extraordinari creixement i ha assumit tasques que abans realitzava directament el sector industrial.

L’estudi presentat posa de manifest que s’està produint una reorientació en l’elecció dels proveïdors industrials de major valor afegit cap als que estan ubicats a Catalunya. Així, el mercat català guanya molt pes com a proveïdor a la indústria (passa del 43% al 51%), mentre que el mercat estranger perd protagonisme (del 40% al 32%). Per la seva banda, les compres a la resta d’Espanya pràcticament mantenen el seu pes constant, a l’entorn del 17%-18%.

L’estudi planteja que l’objectiu de reindustrialitzar Catalunya no s’hauria de basar només en fer créixer el pes de la indústria en el VAB, sinó en fer créixer la nova indústria basant-se en la innovació, la tecnologia i el disseny.

L’informe s’ha elaborat a partir de les taules input-output de Catalunya realitzades per als anys 1987, 2001, 2005 i 2011. Les taules input-output estudien l’economia des de dos punts de vista que s’interrelacionen. Per una banda, des de l’òptica dels recursos que té una economia, en aquest cas la catalana: la producció interior i les importacions. I per l’altra, des de l’òptica dels usos o destins de la producció: les vendes intermèdies a altres sectors d’activitat i la demanda final, que pot ser interior (consum intern i inversió) o exterior (exportacions).

El document està editat per la Direcció General d’Indústria del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat dins de la seva col·lecció Articles d’Economia Industrial.

Switch to mobile version