Autor Sanitat
5 desembre 2015 a 18:00

El servei d’atenció a domicili a pacients amb malaltia avançada ha atès 279 persones

7 Flares 7 Flares ×
Escoltar

Segons les enquestes el grau de satisfacció supera al 95%

Servei a domicili

Servei a domicili

La Corporació de Salut del Maresme i La Selva (CSMS), amb el finançament de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital i la Fundació ONCOLLIGA de Barcelona, va impulsar l’any 2012 un servei d’atenció immediat a domicili a pacients amb malaltia avançada.

Després de tres anys de funcionament, el servei ha atès 279 pacients, la majoria dels quals (68%) tenien processos oncològics avançats. Des del seu començament, s’ha ofert un total de 4.835 hores de servei. Les enquestes realitzades als pacients sobre el servei conclouen un grau de satisfacció superior al 95%.

Aquest servei consisteix en l’atenció d’un cuidador especialitzat en cures pal·liatives a domicili a pacients durant els seus últims dies de vida. El perfil del pacient atès és el de malalts crònics complexos, amb processos oncològics avançats o amb malalties degeneratives avançades que precisen d’un recurs de suport personal domiciliari urgent.

El servei pretén oferir una atenció integral del malalt incloent aspectes físics, emocionals, socials i espirituals. En aquest sentit, el suport personal al malalt pot incloure la higiene, l’alimentació, la supervisió de la medicació, cures no complexes, acompanyament, entre altres.

La coordinació dels serveis d’atenció personal al domicili es porta a terme des dels Serveis Socials dels Ajuntaments però en aquestes situacions d’atenció al final de vida, sovint els recursos formals no arribaven a temps, donat el pronòstic de vida de la població que s’atén, i també per la insuficient capacitat econòmica i funcional actual de moltes institucions per cobrir la demanda.

 A més, les dificultats econòmiques de moltes famílies i l’alt impacte emocional afecten sobre manera les possibilitats d’atendre a aquests malalts en el seu domicili.

Aquest servei s’activa en menys de 48 hores, no té cost per a les famílies, però està limitat a 30 dies. Des de la Corporació es valora cada cas individualment i es decideix en quins casos s’activa el servei. Per tenir dret a optar-hi, el pacient ha d’estar inclòs en el Programa PADES de la Corporació.

7 Flares Twitter 0 Facebook 6 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 7 Flares ×