Autor Cultura
28 desembre 2015 a 14:00

Els Sants Innocents, enganyifes per un dia

4 Flares 4 Flares ×
Escoltar

Tradicions diverses s’ajunten en la commemoració

La llufa del dia dels Sants Innocents

La llufa del dia dels Sants Innocents

Les tradicions vinculades al dia 28 de desembre, festivitat dels Sants Innocents, per una banda commemoren la llegenda de la matança d’infants perpetrada per Herodes, encara que, per l’altra, provenen en bona part de les ancestrals Saturnals romanes via les Festes de Folls medievals. Eren dies en què es permetia latransgressió de l’ordre establert, a manera de temporal vàlvula d’escapament, perquè tot acabés rutllant com sempre.

Com es sabut, la història dels Sants Innocents és la de la persecució i assassinat dels infants menors de dos anys a Betlem, ordenada pel rei Herodes, en assabentar-se del naixement de JesúsHerodes no volia competència com a rei dels jueus. La notícia del sacrifici de milers d’infants degollats va commoure laCristiandat i es van organitzar commemoracions dels fets. L’Església va instituir un dia per rememorar el sagnant episodi. I les bromes lligades a la celebració semblen tenir l’origen en els subterfugis i enganyifesemprats pels pares de Betlem per tal d’impedir que les tropes eliminessin els seus fills.

La degollació dels innocents no es va representar dins les esglésies, encara que hi ha danses que es conserven i que reprodueixen l’esdeveniment, com la “Degolla” de València que, però es balla per Corpus, i en la qual una comparsa d’homes disfressats grotescament representen els soldats d’Herodes, empaitant la gent i fent entremaliadures. Aquesta dansa també s’havia representat a Barcelona i Castelló.

Passant a l’Edat Mitjana, a bona part d’Europa, aprofitant els dies posteriors a la sembra dels camps, amb la terra adormida i molt de temps lliure per als treballadors, es toleraven les manifestacions de burla, crítica àcida contra l’autoritat, inversió de papers i disbauxa generalitzada. En dates properes al canvi d’any, suposava una diversió descordada que rivalitzava en grolleria i desvergonyiment.

Aquesta mena de festivitats estaven netament codificades socialment, amb els noms de “Llibertats de desembre” (del dia 6 de desembre, Sant Nicolau al dia 28), “Calendas Iannuari” (Cap d’Any) i Festa dels dotze dies (De Nadal a la dotzena nit, la de Reis, celebrada al món anglosaxó), entre d’altres més genèrics com “Festa dels Folls”, típica celebració d’inversió dels rols quotidians, en la qual els més humils i desfavorits prenien el poder per un dia. Aquestes festes transgressores s’allargaven fins al Carnaval, passant per la “setmana dels barbuts”.

Algunes de les tradicions medievals, com la de fer misses humorístiques es van conservar per al dia delsSants Innocents. L’estament religiós encoratjava aquella mena de transgressió controlada pel que suposava d’exercici d’humilitat per a les grans dignitats eclesiàstiques envers els seus clergues. La influència profana dels joglars entrava a l’església per a un període ben determinat, com el de l’elecció del Bisbetó, encara en actiu, o la del “Pontifex Stultorum”, propi de la Festa dels Bojos. Avui dia, si es coneixen aquestes i d’altrespràctiques transgressores és gràcies als escrits de censura de les mateixes, que de manera implacable les van suprimir o edulcorar fins a fer-les irreconeixibles.

De totes maneres, les ganes de gresca continuen fins avui, i de tot un cúmul d’influències en neix el dia delsSants Innocents, tal com el coneixem. Amb la llufa, les innocentades, les bretolades i bromes més o menys pesades. Ordenar a un subaltern que vagi a buscar un aparell improbable entaforat en un llòbrec soterrani, tapiar-li a algú la porta de casa amb totxanes, trucades telefòniques incongruents o inundar amb detergent les fonts públiques poden estar a l’ordre del dia un 28 de desembre, a càrrec dels joves o no tant joves.

Terrassa se celebra la Festa de la Llufa, en la qual s’escull un Rei o Reina dels Innocents, algú que hagi fer mèrits durant l’any, i es penja una gran llufa gegant en un indret de la ciutat, a més de repartir-ne de petitesentre els infants perquè les pengin als seus conciutadans. A Manresa es tradicional la representació de La Innocentada, un espectacle teatral muntat per l’Agrupació Cultural del Bages, que inclou farsa, sàtira i danses a càrrec de l’Esbart Manresà, i que s’ha representat ininterrompudament des de 1957. En altres localitats, es costum que els joves recaptin diners per qüestions absurdes, com ara barrar el pas a un carrer i cobrar el corresponent peatge.

Temps enrere, eren molt vistoses les innocentades publicades als diaris, o difoses per altres mitjans de comunicació, encara que últimament és un costum caigut en desús, potser perquè en l’actualitat no sempre és fàcil saber si una notícia va de debò o és directament una burla. No fa gaire anys, va saltar als diaris una notícia segons la qual el capitost olímpic Juan Antonio Samaranch, volia aprofitar un alt càrrec que ostentava en una entitat financera per donar ajuts econòmics per aportar “més oficials catalans a l’exèrcit espanyol”. L’anunci del projecte, autèntic però més tard desestimat en tota regla, publicat en una data com el28 de desembre va aixecar un munt d’especulacions.

I si bé actualment les innocentades i les llufes van de baixa, hi ha qui amb una malvada barreja decorrupció, aprofitament, complex de superioritat i manca de respecte per la ciutadania, no espera pas al28 de desembre per penjar la llufa al personal i ho fa cada dia i, no cal dir, amb conseqüències infinitament més greus.

Mentrestant, es continua celebrant el dia dels Sants Innocents. Tot per un sol dia, el món a l’inrevés ben batut a la coctelera del temps, dels costums ancestrals i medievals a les barrabassades i facècies d’avui dia. Els Sants Innocents, un sol dia que pot donar com a resultat que moltes de les coses que s’hi han produït es recordin, amb un somriure durant tot un any, fins a la propera ocasió de tornar a posar el món una mica, només una mica, cap per avall.

4 Flares Twitter 0 Facebook 3 Google+ 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 4 Flares ×