Autor Societat
6 Desembre 2015 a 18:00

La diabetes tipus 2 és la més freqüent

Aquest tipus s’associa al sobrepès en més del 80% dels casos

Diabetes

Diabetes

L’obesitat és l’increment de pes produït per un augment de les reserves de greix per sobre dels valors que es consideren normals en relació a les característiques individuals. La condició prèvia a la obesitat és el sobrepès on es presenta un excés menor. En ambdós casos una alimentació saludables i la pràctica regular d’activitat física són els principals factors de prevenció.

La jornada celebrada el passat 2 de desembre a l’Auditori Josep Irla de Girona es va centrar en el sobrepès i l’obesitat.

Al llarg de la jornada es va informar de les causes del sobrepès i l’obesitat, del tractament dietètic i de l’alimentació equilibrada així com les investigacions que es duen a terme.

Es calcula que el 48% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes. Entre els infants de 6 a 12 anys, el 18,7% presenta sobrepès i el 11, 7% pateix obesitat. En l’edat infantil, l’excés de pes suposa un risc elevat de presentar-ho també en edat adulta. La farmacoteràpia en el tractament de l’obesitat ha d’estar considerada com a coadjuvant de les mesures no farmacològiques.

Quan les recomanacions dietètiques i l’exercici físic no aconsegueixen reduir el pes a cirurgia pot acabar essent l’opció terapèutica. La cirurgia ha demostrat que manté la pèrdua de pes durant llargs períodes de temps i proporciona la millora i curació de part de les comorbiditat metabòliques i mecàniques.

La Unitat de Diabetis, Nutrició i Endocrinologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta atén uns 180 casos nous d’obesitat l’any. Al centre es realitzen anualment unes 40 intervencions de cirurgia bariàtrica,  a aquells pacients que en són candidats i que no aconsegueixen reduir pes a través dels mètodes prioritaris.

Implicació d’organitzacions i institucions

El cicle “Les malalties metabòliques: diabetis i obesitat. Causes. Prevenció, Tractament. Recerca” és la tercera edició. Amb aquest cicle es vol contribuir a la divulgació i a la conscienciació de la població, en general, i de les persones afectades per aquestes malalties i les seves famílies, en particular.

Hi col·laboren, com cada any, el DipSalut, el Fòrum Associació dels Col·legis Sanitaris ( que inclou els col·legis professionals de metges, diplomats d’infermeria, fisioterapeutes, psicòlegs i veterinaris), les facultats de Medicina i Infermeria de la UdG, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, els ajuntaments de Girona i Salt, l’Associació de Diabètics de Catalunya a Girona i, també, l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES), el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), l’Agrupació de Comerciants Girona Centre, Touron i Nubbo.

Switch to mobile version