Autor Articles i estudis
20 Desembre 2015 a 14:00

La susceptibilitat a l’addicció a la cocaïna pot estar relacionada amb el control diferencial d’un receptor neuronal

 Elena Martín i Rafael Maldonado // Imatge UPF

Elena Martín i Rafael Maldonado // Imatge UPF

Universitat Pompeu Fabra recull les diferències en el paper que juga el receptor CB1 en el consum de cocaïna segons la seva localització a neurones Un estudi en el qual participa el grup de recerca de Neurofarmacologia de la glutamatèrgiques o gabaèrgiques.

Els resultats apareixen publicats a la revista científica Neuropsychopharmacology.

Les neurones es comuniquen entre elles mitjançant uns compostos químics anomenats neurotransmissors, que s’uneixen als receptors neuronals per transmetre la informació. Un d’aquests receptors és el receptor cannabinoid de tipus 1 (CB1), que està involucrat en molts processos de comportament i que per això és una possible diana per tractar diverses malalties mentals i neurològiques.

Estudis anteriors demostren el paper crucial que juga el receptor CB1 en l’addicció, però és el primer cop que s’estudien les diferències en els efectes que la cocaïna exerceix sobre els processos d’aprenentatge associatiu i la sensibilitat a la cocaïna segons la seva localització a neurones glutamatèrgiques o gabaèrgiques, respectivament. Els resultats d’aquesta investigació en la qual participa el grup de Neurofarmacologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), apareixen en un article publicat a la revista Neuropsychopharmacology.

Les neurones glutamatèrgiques són aquelles que produeixen el neurotransmissor excitador glutamat, mentre que les neurones gabaèrgiques sintetitzen el neurotransmissor inhibidor GABA. Mitjançant enginyeria genètica, els científics han eliminat el receptor CB1 a neurones glutamatèrgiques o gabaèriguqes de ratolins, i han observat el seu fenotip durant l’auto-administració de cocaïna. Després de diversos experiments de comportament, els experts conclouen que el receptor CB1 exerceix un control diferencial sobre el consum de cocaïna segons estigui localitzat a neurones glutamatèrgiques o gabaèrgiques. Per exemple, els ratolins que no tenien el receptor CB1 a neurones gabaèrgiques necessitaven menys dosi de cocaïna per obtenir la mateixa sensació plaent que els ratolins normals: eren més sensibles a aquest efecte. D’aquesta manera, els receptors CB1 localitzats a neurones gabaèrgiques controlen la sensibilitat als efectes de la cocaïna, mentre que han observat que els receptors CB1 localitzats a les neurones glutamatèrgiques s’encarreguen dels aspectes relacionats amb la cerca de cocaïna mitjançant la regulació dels processos d’aprenentatge associatiu. Aquests resultats condueixen a pensar que la susceptibilitat a l’addicció a la cocaïna pot estar influïda pel control diferencial dels receptors CB1 a les neurones glutamatèrgiques i gabaèrgiques.

Treball de referència: Elena Martín-García, Lucie Bourgoin, Adeline Cathala, Fernando Kasanetz, Miguel Mondesir, Ana Gutiérrez-Rodriguez, Leire Reguero, Jean- François Fiancette, Pedro Grandes, Umberto Spampinato, Rafael Maldonado, Pier Vincenzo Piazza, Giovanni Marsicano and Véronique Deroche-Gamonet. Differential Control of Cocaine Self-Administration by GABAergic and Glutamatergic CB1 Cannabinoid Receptors.

UPF

Switch to mobile version