Autor Sanitat
1 Desembre 2015 a 14:00

Salut treballa per la prevenció del VIH coincidint amb el Dia Mundial de la Sida

Una campanya sota el lema Accelerant per posar la sida a zero

 

Dia Mundial Sida

Dia Mundial Sida

 

 

El Departament de Salut centra els seus esforços en assolir el compromís d’ONUSIDA per al 2020 d’augmentar al 90% la proporció de persones amb VIH diagnosticades, d’incrementar al 90% el nombre de persones en tractament i que, d’aquestes, el 90% tingui càrrega viral indetectable. És l’anomenat objectiu “90-90-90″.

Coincidint amb el 28è Dia Mundial de la Sida, que té per lema Accelerant per posar la sida a zero, l’Agència de Salut Pública del Departament treballa per disminuir els nous casos d’infecció pel VIH i de les infeccions de transmissió sexual (ITS) a través de la conscienciació de la població, reforçant els missatges sobre la importància de la prevenció i promovent la detecció precoç.

Entre les actuacions rellevants que impulsa el Departament de Salut, en sobresurten dues: el pla pilot per a la detecció del VIH a través de la prova ràpida a atenció primària en el marc del Pla Interdepartamental de Salut Pública de Catalunya (PINSAP). I també, el reforç de la detecció precoç del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) amb la prova pilot del cribratge de la infecció per clamídia i gonococ en poblacions clau com els col·lectius d’homes que fan sexe amb altres homes i la població jove en l’àmbit comunitari.

 Així mateix aquest any 2015 s’ha ampliat la detecció del VIH a través de la prova ràpida en oficines de farmàcia a Barcelona ciutat i Tarragona, arribant a 128 farmàcies a tot Catalunya.

Pel que fa a la inversió en prevenció del VIH, a Catalunya es xifra al voltant dels 3 milions d’euros anuals i la despesa sanitària per pacient tractat se situa entre 8.000 i 15.000 euros a l’any, en el cas concret de pacients multiresistents.

Actualment, s’estima que a Catalunya hi ha 33.600 persones que viuen amb el VIH, de les quals el 48% tenen una càrrega viral suprimida. Durant l’any 2014 s’han notificat 734 nous positius per VIH a Catalunya, una xifra lleugerament inferior a la dels darrers anys. La mitjana d’edat de les noves infeccions ha estat de 36 anys. La taxa d’incidència actual és de 10,2 casos per cada 100.000 habitants.

La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual amb un 85% dels casos (el 64% en relacions homosexuals i el 21% en relacions heterosexuals), seguida de la via endovenosa amb el 2% dels casos.

El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 36,9 milions de persones VIH positives a tot el món i 2 milions de nous diagnòstics durant el 2014. A l’Estat espanyol, durant l’any 2013 es van declarar 3.278 nous casos.

En els darrers 10 anys, la proporció de persones amb diagnòstic tardà ha disminuït passant del 50% al 42% tot i que encara es manté en xifres elevades. Els homes heterosexuals i els usuaris de drogues per via parenteral (UDVP) són els grups que presenten major percentatge de diagnòstic tardà.

Cada any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya elabora un comunicat per tal de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH. En l’elaboració d’aquest comunicat hi col·laboren entitats públiques i privades. Enguany, el comunicat del Dia Mundial de la Sida compta amb l’adhesió de 140 entitats.

Switch to mobile version