Autor Societat
30 gener 2016 a 16:00

Presenten el llibre El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

El llibre recull el contingut de l’exposició que es va poder veure l’any passat a l’ICGC

Mapa // Imatge cedida per la Diputació

Mapa // Imatge cedida per la Diputació

El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda,  el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de la Barcelona, Josep Ramon Mut, i el coordinador general de l’entitat municipalista, Francesc Xavier Forcadell, han presentat el llibre El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya, que commemora la posada en marxa, l’any 1915, de l’embrió de l’actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). El llibre recull el contingut de l’exposició del mateix nom que es va poder veure l’any passat a l’Institut, coincidint amb l’efemèride.

El Servei del Mapa Geogràfic de Catalunya va ser un organisme creat per cartografiar el territori català, especialment per confeccionar el mapa escala 1:100.000 en les seves versions geogràfica, geològica i agronòmica. Era la primera vegada que el país comptava amb un organisme oficial i públic encarregat de la cartografia que, fins llavors, s’encarregava de manera externa.

Tot i que en primera instància va dependre de la Diputació de Barcelona, el 1919 es va traspassar a la Mancomunitat de Catalunya i va quedar al servei de la seva tasca de modernització del país. Per tal de poder estendre els serveis públics per tot el territori, vertebrant-lo, es feu patent la necessitat de comptar amb un mapa topogràfic i geològic.

D’altra banda, el 1916 va néixer el Servei Geològic, amb la missió d’encarregar-se dels treballs de camp indispensables per a l’elaboració del mapa de Catalunya.

Des de la supressió de la Mancomunitat pel règim de Primo de Rivera el 1925, ambdós serveis van passar per la Generalitat i la Diputació de Barcelona fins a la creació, el 1982, de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Govern.

Un recorregut històric en cinc etapes

El llibre que s’ha presentat recull el contingut de l’exposició que es va poder veure l’any passat i ofereix un recorregut històric dividit en cinc etapes:

  1. Catalunya a inicis del segle XX: un país que necessita mapes per dur a terme la seva modernització.
  1. El mapa com a eina de govern de la Mancomunitat, incloent la inèdita proposta de divisió territorial del mapa Geogràfic i la creació del Servei Geològic.
  1. Els serveis cartogràfic i geològic després de la Mancomunitat de Catalunya.
  1. L’obra realitzada: la confecció dels fulls.
  1. Epíleg: els serveis cartogràfic i geològic avui.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×