Autor Societat
15 febrer 2016 a 10:00

Comín anuncia l’elaboració d’una Llei de Salut i Social de Catalunya

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

L’objectiu és garantir una salut pública, equitativa i universal

Antoni Comín // Imatge cedida per la Generalitat

Antoni Comín // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha exposa en la seva primera intervenció a la Comissió de Salut del Parlament els objectius i eixos d’actuació que seguirà el seu Departament en aquesta legislatura. Un període de disset mesos durant el qual Comín s’ha marcat, com a gran fita, l’impuls d’una Llei de Salut i Social de Catalunya que asseguri una salut millor per a tothom per a una societat més justa.

“El procés d’elaboració d’aquesta normativa serà la principal actuació en salut del procés constituent que està vivint Catalunya i promet ser un projecte a construir entre tots, amb una gran aliança, perquè tots som imprescindibles”, ha emfatitzat Comín. Aquesta llei fonamental, a més, s’acompanyarà d’una normativa que asseguri el blindatge de la universalitat, de manera que cap ciutadà quedi exclòs del sistema sanitari públic català.

En aquest sentit, el titular de Salut aposta per definir de nou el model sanitari públic de Catalunya, d’acord amb el context actual i basant-se en tres aspectes cabdals: tornar a l’essència i als valors republicans, aprendre de l’experiència acumulada dels darrers 30 anys i actualitzar el model d’acord amb els paradigmes propis del segle XXI. Antoni Comín ha desgranat els principis que han de regir aquest model assistencial català: universal, equitatiu, públic, de qualitat, vinculat a la recerca i a la innovació, amb diversitat de proveïdors, transparent, participatiu i sostenible.

Comín ha iniciat la seva exposició apuntant: “La política de salut no ha de consistir només en curar els malalts, sinó en evitar la malaltia, i ha destacat que la millor política de salut és la lluita contra les desigualtats econòmiques i socials i la construcció d’un estat del benestar socialment avançat”. En aquesta línia, el conseller ha apel·lat a aconseguir un consens social i polític per tirar endavant els projectes de salut de la legislatura. Uns projectes que s’han d’emmarcar en un procés constituent i de transició nacional, en el qual es disposa d’un gran punt de partida: per a Comín, la sanitat catalana ja és una estructura d’estat i si no fos per la insuficiència econòmica, en salut estaríem força a prop de ser un estat independent.
Pel que fa a la universalitat, el titular de Salut ha instat a recuperar-la per mitjà d’una norma que blindi el model d’atenció sanitària, donat que seria intolerable deixar fora d’ambulatoris i hospitals persones en situació de malaltia. En quant a l’equitat en l’accés, aquesta s’ha de garantir tant des del punt vista territorial -adequant el mapa sanitari- com pel que fa als temps d’espera.  Salut es marca l’objectiu de revisar els requisits que determinen la planificació territorial de CAP’s i CUAP’s, d’acord amb els criteris marcats al Pla de xoc pactat entre Junts pel Sí i la CUP.
A més, en matèria de llistes d’espera, el conseller ha reiterat el compromís de reduir-les durant aquest mandat: un 50% el temps per a proves diagnòstiques i primera visita a l’especialista, i un 10% el número de pacients a la llista d’intervencions quirúrgiques. També ha assegurat que es farà una priorització en funció de la situació clínica i social del pacient i primarà la transparència en la seva comunicació pública, amb dades obertes.
Comín ha apostat per enfortir el sistema sanitari des del punt de l’àmbit públic, per exemple, garantint que la llista de centres hospitalaris integrats en el SISCAT no inclogui centres privats amb ànim de lucre. En l’àmbit de la qualitat, Salut vol un model centrat en la persona, d’excel·lència en els resultats i que vetlli per la seguretat tant dels pacients com dels professionals, amb iniciatives, per exemple, encaminades a apoderar l’atenció primària, com a columna vertebral del sistema assistencial que és, que dóna una atenció integrada i que posa la persona al centre del sistema. En aquest àmbit s’emmarca, també, el fet que s’hagi començat a treballar per disposar d’un decret per regular la indicació autònoma i la prescripció col·laborativa del personal d’infermeria, així com amb un nou Pla Director d’Urgències i un nou Pla d’Equipaments Tecnològics.
Pel que fa a la recerca, el conseller ha afirmat que aquesta és fonamental per millorar l’assistència sanitària i és sinònim de progrés i de creixement econòmic. Per això, es vol, entre d’altres, impulsar un projecte nacional de recerca en medicina personalitzada basada en la genòmica. En el camp de la diversitat de proveïdors, Salut apostarà, per exemple, per clarificar la governança de les institucions proveïdores de serveis, garantint la prevalença de l’interès públic en els òrgans de govern.
Comín també s’ha referit a aquesta com la legislatura de la transparència en la sanitat, amb llums i taquígrafs i res de sospites, en el sentit que ha de garantir l’avaluació i el retiment de comptes de tot el sistema, amb objectius com crear un nou model de registre de contractes i una anàlisi i avaluació de les derivacions als centres privats.
També, ha concretat: “No hi haurà greuges ni favors en la sanitat pública catalana i evitarem les derivacions que suposin més costos que estalvis pels pressupostos”. El titular de Salut també s’ha referit a la necessitat de seguir promovent la participació dels professionals en la gestió i governança dels centres, així com promoure canals de participació dels ciutadans en el sistema. Una d’aquestes eines és el portal La Meva Salut. D’aquesta manera, s’atorga un paper clau a uns professionals que han estat decisius per al manteniment del sistema en uns anys difícils en què, juntament amb els pacients, han hagut de realitzar ingents esforços.
Per últim, el conseller ha plantejat un pla d’escenaris pressupostaris plurianual per a assolir una sostenibilitat a curt termini. Ha explicat com les reformes estructurals -en l’atenció primària o en l’especialitzada- que necessita el sistema per adaptar-se als canvis socials del segle XXI, també haurien de servir per assolir la sostenibilitat econòmica a llarg termini. Tot plegat, després de recordar l’infrafinançament econòmic crònic que ha patit , que ha fet palès que el procés d’elaboració de la Llei de Salut i Social és l’autèntic procés constituent en matèria de salut.
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×