Autor Societat
28 febrer 2016 a 18:00

Els Mossos d’Esquadra posen en marxa el programa PRODERAI contra la radicalització islamista

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

El programa també està impulsat per les Policies Locals

Reunió Proderai // Imatge cedida pels Mossos d'Esquadra

Reunió Proderai // Imatge cedida pels Mossos d’Esquadra

Amb l’objectiu de detectar possibles processos de radicalització islamista, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) ha posat en marxa un programa anomenat PRODERAI (Procediment de Detecció de la Radicalització Islamista) que pretén establir una metodologia de treball àgil i eficient que permeti a la policia detectar possibles casos de radicalització islamista. Atès que aquests processos poden tenir lloc en diferents entorns, el PRODERAI s’ha impulsat en l’àmbit de l’execució penal i policial.

Pel que fa al marc policial, el PRODERAI Proximitat s’ha dut a terme en dues fases. La primera, que es va iniciar el 2012, va consistir en formar a les unitats de policia de proximitat del Cos de Mossos d’Esquadra, com són les Oficines de Relacions amb la Comunitat, els Grups de Proximitat i els Grups d’Atenció a la Víctima, en la detecció d’aquestes dinàmiques de radicalització islamista.

Davant dels bons resultats obtinguts, a finals de 2013,  es va implementar una segona edició del PRODERAI amb un seguit de millores, tant en l’àmbit formatiu, com tècnic i de funcionament. Entre els mesos de maig, juny, juliol i agost de 2015 es van realitzar les classes amb continguts actualitzats i es van ampliar a altres unitats del CME.
Un cop acabada aquesta fase i amb la voluntat d’implicar tota la policia de Catalunya en la detecció d’aquests processos, els Mossos d’Esquadra han impartit formació específica a les policies locals d’arreu del territori. Des del mes de febrer d’enguany s’està informant i explicant el projecte a comandaments de les Policies Locals amb l’objectiu de:

-       Trametre coneixement sobre com es poden detectar els processos de radicalització islamista i conscienciar sobre la importància del traspàs d’informació.

-       Facilitar i promoure dinàmiques de col·laboració entre tots dos cossos policials i establir mecanismes i procediments de valoració de possibles casos.

Aquestes sessions es van iniciar a la RP Girona, el 17 de febrer, i fins ara s’han dut a terme a la RP Central i a la RP Camp de Tarragona/RP Terres de l’Ebre. Durant els propers dies es faran a la resta de regions policials. Es faran sessions específiques dirigides als membres de les plantilles de les Policies Locals.

En l’àmbit de l’execució penal, el PRODERAI es va iniciar el 2008 quan es van començar a definir els primers indicadors per tal d’identificar els processos de radicalitzacio en centres penitenciaris. A partir del 2011 es van posar en marxa diverses jornades formatives amb presència dels directors de presons de tot Catalunya, caps de servei, funcionaris i tècnics especialistes en serveis penitenciaris.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×